Virtuaaliset kilpailujaokset

Esteratsastusjaos ERJ on vuonna 2001 perustettu virtuaalinen jaos, jonka tarkoituksena on yhdistää, tukea, valvoa ja edistää esteratsastustoimintaa virtuaalimaailmassa. Keinoja tähän on mm. Virtuaalisen ratsastajainliiton alla toimiva kilpailukalenteri, yhteiset kilpailusäännöt, laatuarvostelut sekä kasvattaja- ja jälkeläispalkinnot jotka otettiin käyttöön kesällä 2018.
KRJ on joulukuusta 2001 lähtien toiminut virtuaalinen kilpailujaos, joka on ensimmäinen VRL:n alainen kilpailujaos. Sen pitkäaikaisia ylläpitäjiä ovat olleet Ulla P., Heidi C., Absinth, yersinio ja Milja. KRJ on esteratsastusjaoksen ohella suosituin kilpailujaos VRL:n alaisuudessa.
Kenttäratsastusjaos on perustettu vuonna 2001, ja sen toiminta on virallisesti alkanut vuonna 2002. Jaoksen tavoitteena on aina ollut kenttäratsastuksen kehitys virtuaalimaailmassa pitäen laji kuitenkin mahdollisimman lähellä todellisuutta.

Valjakkoajojaos - (VVJ)

Valjakkoajojaoksen tavoitteena on yhdistää lajin harastajat, valvoa ja edistää lajin kilpailutoimintaa sekä suosiota virtuaalimaailmassa. Keinoja tähän ovat olleet lajin oma kilpailukalenteri, kuukausittain pyörivä CUP, sekä aktiivisesti toimiva laatuarvostelu. Mukaan on otettu myös vuonna 2018 kasvattaja- ja jälkeläispalkinnot, sekä pitkään tauolla ollut Keilakunkku.

Westernjaos - (WRJ)

WRJ on vuonna 2003 perustettu virtuaalinen lännenratsastusjaos, jonka tarkoituksena on yhdistää ja tukea lajin harrastajia, sekä valvoa ja edistää virtuaalista westerniä.
ARJ on perustettu syksyllä 2003 edistämään ja nostamaan tietoisuuteen askellajiratsastuskisoja. Askellajikisoissa kisaavat ns. askellajirotuiset hevoset (gaited horses) roduilleen ominaisissa askellajeissa. Tunnetuin näistä roduista lienee islanninhevonen, jonka ehdoilla ARJ pyörikin hyvän aikaa.

Näyttelyjaos - (NJ)

Virtuaalinen Näyttelyjaos on näyttelytoimintaa edistävä jaos, jolla on pitkät perinteet; ensimmäiset näyttelyt järjestettiin vuoden 2001 tammikuussa! NJ oli ensimmäinen VRL:n alainen jaos ja loi pohjan virtuaalimaailman järjestäytyneelle näyttelytoiminnalle. Näyttelyihin osallistumalla voit saada hevosellesi arvonimiä ja kantakirjakelpoisuuden.
Virtuaalinen Työhevosyhdistys on alunperin vuonna 2010 perustettu työhevosajoon ja työhevosiin keskittyvä lajiyhdistys, joka nostettiin uudelleen pystyyn talvella 2012–2013. Yhdistyksen alaisuudessa toimii työhevosille avoin laatuarvostelu ja ylläpidon toimesta järjestetään neljästi vuodessa kausimestaruudet sekä kerran vuodessa vain suomenhevosille avoin työmestaruuskilpailu.

Maastoestejaos - (MEJ)

Virtuaalinen Maastoestejaos on kilpailujaos, jonka alaisuudessa virtuaaliharrastajat voivat järjestää maastoestekilpailuita. Maastoesteratsastus on nimensä mukaisesti esteratsastusta maastossa. Esteet ovat kiinteitä ja laji on hevoselle raskaampi kuin rataesteratsastus. Laji kuuluu olennaisesti myös kenttäratsastukseen, jossa kilpaillaan kolmessa eri osakokeessa; maasto- ja rataesteillä sekä kouluratsastuksessa. Maastoestejaoksen ovat perustaneet Shira B ja VP vuonna 2005. Heidän lisäkseen jaoksen parissa ovat touhunneet Jonna K. sekä kuusnelonen. Maastoestejaos siirtyi VRL:n alaisuuteen vuonna 2021.
Virtuaaliset Show-näyttelyt (VSN) tavoitteena on tarjota harrastajille vaihtoehtoinen paikka Näyttelyjaoksen (NJ) rinnalle järjestää näyttelyitä sekä haalia hevosilleen näyttelytuloksia ja -kokemusta. Perinteisten rakenneluokkien rinnalla VSN:llä on myös käyttöluokat, joihin voivat osallistua liike-, ratsastus- ja ajokuvalliset hevoset ja ponit.