Arabianhevonen

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta Arabi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arabianhevonen
Arabi.jpg
Tyyppi täysiverinen ratsu
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa lähi-itä
Polveutuminen esihistoriallinen hevostyyppi
Muita nimityksiä ox, arabi, arabialainen täysiverinen, Arabian horse/Arab horse (engl), Arabiskt fullblod/Arabhäst/Araben (ruots), Araber/Arabisches Vollblut/AV (saks),
Käyttötarkoitus ratsu, laukkahevonen
Ominaisuudet
Värit ruunikko, rautias, musta, kimo
Säkäkorkeus vaihtelee välillä n. 145-165 cm

Historia virtuaalimaailmassa

Arabeja on ollut virtuaalimaailmassa todennäköisesti aivan alusta asti ja myös kasvatustoiminta on alkanut varhain. Monet alkuaikojen "monitoimitallit", kuten Greymask's ja Koululaakson tallit kasvattivat arabeja muiden rotujen ohessa. Arabeja käytettiin arabijalostuksen lisäksi myös puoliveri-, angloarabi- ja risteytysponijalostuksessa.

Värit

Arabianhevosella esiintyy vain perusvärejä (musta, ruunikko, rautias) ja kimoa, näistä kimo on yleisin. Esimerkiksi Suomen arabikannassa kimoja on noin puolet, rautias ja ruunikko jakavat keskenään toisen puolikkaan melkein tasan ja mustan osuus on häviävän pieni. Luultavasti virtuaalimaailmassakin värijako menee jotakuinkin saman suuntaisesti, vaikka täällä on ehkä mustia arabeja prosentuaalisesti enemmän.

Arabianhevosella ei siis esiinny ikinä voikkovärejä, hallakkovärejä, hopeavärejä, samppanjavärejä tai päistärikköä. Jokin vaalea, liinaharjainen rautias voi tietysti näyttää voikolta ja tummanharmaaksi muuttunut kimo hiirakolta, mutta nämä ovat aina väärin tunnistettuja värejä. Arabeilla esiintyy kuitenkin esimerkiksi ns. rabicano-kuviointia, joka lisää peitinkarvaan päistärkarvoja. Joskus näitä esiintyy vain hännäntyvessä ja hännässä saattaa olla vaaleita jouhia, mutta laajimmillaan rabicano-kuviointi saa hevosen näyttämään päistäriköltä.

Arabeilla ei perinteisesti esiinny kirjavuutta lainkaan, mutta pienimerkkisiä sabinokirjavia on ollut (koska pienimerkkistä sabinoa ei ole yleensä mielletty kirjavaksi). Toisinaan sopivista risteytyksistä voi syntyä suurimerkkinen sabino, joka on miltei kokonaan valkoinen, yleensä vain korvien tai niskan tienoilla on tummempaa väriä. Nämä ovat kuitenkin hyvin harvinaisia arabeilla.

Käyttö

Kilpailukäyttö

Virtuaalimaailmassa arabianhevosen maine on aina hieman kärsinyt epärealistisista koulutustasoista, monilla arabeilla koulutus- ja kilpailutasot olympialajeissa ovat olleet epärealistisen korkeat. Reaalimaailmassa pienikokoinen ja puoliverisiin verrattuna hento arabianhevonen ei yleensä pysty kilpailemaan puoliveristen kanssa este- tai kouluratsastuksessa. Ylipäänsä reaalimaailmassa vain aniharva arabianhevonen koskaan on yltänyt esimerkiksi kouluratsastuksessa kovin vaikealle tasolle, mutta virtuaalimaailmassa GP-tasolla kouluratsastusta kilpaileva arabi ei ole edes poikkeuksellinen näky.

Arabia käytetään virtuaalimaailmassa eri kilpailulajeihin varsin monipuolisesti, oikeastaan vain ravit ja askellajikisat ovat siltä kiellettyjä eikä valjakkoajokaan ole sen omin laji. ARJ:ssä nykyisin kilpailtavat saddle seat-luokat, joissa ei erikoisaskellajeja vaadita soveltuvat arabeille mainiosti. Arabeja käytetään melko paljon myös lännenratsastuksen eri lajeissa. Matkaratsastuksessa arabi on reaalimaailmassa parhaiden rotujen joukossa ja osa virtuaalimaailmankin matkaratsastajista kilpailee nimenomaan arabeilla. Arabi kuuluu myös laukkarotuihin, se on ryhmässä 2 yhdessä pintabianin, ara-appaloosan ja berberihevosen kanssa. Ryhmä 2 kilpailee lyhyillä ja keskimatkoilla (1200-3200m).

Jalostuskäyttö

Jalostuksessa arabianhevonen on erän monikäyttöisimmistä roduista. Reaalimaailmassa sitä on käytetty kautta aikojen parantamaan useimpia hevosrotuja, tuomaan niihin keveyttä, jaloutta ja usein myös suorituskykyä. Reaalimaailmassa edelleen tehdään paljon erilaisia arabiristeytyksiä. Virtuaalimaailmassakin erilaiset arabiristeytykset ovat kohtalaisen suosittuja.

Puoliverijalostus

Arabi on yleensä hyväksytty eri puoliverirotujen jalostuksessa, mutta sitä käytetään varsinaisessa pv-jalostuksessa pienen kokonsa takia melko harvoin nykyisin. Suurikokoisempi ja urheilullisempi englantilainen täysiverinen on suositumpi. Kuitenkin arabeja risteytetään puoliverisiin epävirallisesti jonkin verran, tarkoituksena ei tällöin ole varsinainen puoliverijalostus vaan hyvien käyttöyksilöiden aikaansaaminen. Puoliveristen ja arabien risteytykset ovat usein varsin hyviä käyttöhevosia, ihannetapauksissa risteytys perii molempien vanhempien parhaat puolet. Virtuaalimaailmassa noudatellaan jossain määrin näitä linjoja ja arabeja käytetään puoliverijalostuksessa vain harvoin.

Kuitenkin virtuaalinen arabialainen puoliverinen pohjautuu juuri puoliveristen ja arabien risteytyksiin. Siinä tulee olla vähintään 12,5% arabianhevosta ja loput määrättyjä puoliverirotuja. Tarkoituksena on luoda puoliverimäinen, mutta kevyehkö ja jalo urheiluhevonen. AWB:llä ei ole reaalimaailmassa suoraa esikuvaa rekisterinä ja rotuna, mutta mallinsa se on saanut edelläkuvatuista risteytyksistä.

Angloarabijalostus

Angloarabihan on yksinkertaisimmillaan englantilaisen ja arabialaisen täysiverisen risteytys. Tarkoituksena on luoda hyvä urheiluhevonen ja useissa angloarabeissa on enemmän englantilaista täysiveristä kuin arabia. Joissain rekistereissä on arabiveren määrälle asetettu jokin alaraja, esimerkiksi 25% tai 12,5%, mutta varsinkin laukka-angloarabeissa voi olla englantilaista täysiveristä yli 90%. Virtuaalimaailmassa ei angloarabilla ole olemassa tällä hetkellä mitään määritelmää arabiveriprosentin suhteen, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole tiettävästi tullut vastaan angloarabeja, joissa olisi arabiverta erittäin vähän. Monet suvulliset angloarabit ovat ratsupuolella ensimmäisen tai korkeintaan toisen polven ox-xx-risteytyksiä, laukkapuolella sen sijaan saattaa olla suvuttomia angloarabeja, joiden arabiveriprosenttia ei välttämättä ole määritelty.

Ratsuponijalostus

Arabianhevonen lienee suosituimpia rotuja ratsuponien jalostuksessa, se tuo risteytyksiin jaloutta, hevosmaisuutta, hyvää rakennetta, keveyttä ja suorituskykyä lisäämättä yleensä kokoa liian paljon. Joissain reaalimaailman ratsuponirekistereissä arabi saattaa olla ainoa hyväksytty hevosrotu jalostuksessa. Virtuaalimaailmassakin arabianhevonen on varsin käytetty rotu ratsuponijalostuksessa.

Yhdysvalloissa on welshien (erityisesti sektio B) ja arabien risteytyksistä kehitetty welara, mutta jo ennen sitä welshien ja arabien risteyttäminen on ollut suosittua. Suomessa welsh-arabi-risteytys merkitään welsh part-brediksi.