Clevelandinruunikko

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clevelandinruunikko
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi lämminverinen
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Iso-Britannia
Polveutuminen paikalliset hevoset, ns. chapman Horse
Muita nimityksiä cb, Cleveland Bay
Käyttötarkoitus ratsu- ja vaunuhevonen
Ominaisuudet
Värit ruunikko
Säkäkorkeus 163-168 cm

Historia virtuaalimaailmassa

Tiettävästi ensimmäiset clevelandinruunikot keksittiin virtuaalimaailmaan vuoden 2002 tienoilla. Satunnaisia yksilöitä on saattanut olla aikaisemminkin eri talleilla. Ensimmäisiä kasvattajia olivat Stall Ambarendor (kasvattajatunnus AR's), Classic (CL) ja Waterfall (WF), mutta tärkein alkuaikojen kasvattajista oli ilman muuta Hämypuro, joka kasvatti ainakin parikymmentä cleveland-varsaa kasvattajatunnuksella Twilight ja keksi useita kantahevosia, kuten oriit Saturnuksen Vuorikuusi, Dobl Worshipper ja Fragment of a Poem, sekä tammat Passion Fruit ja Ormanda TL. Vuosina 2004-2006 myös Ionicissa kasvatettiin useita cleveland-varsoja. Ionic ja Hämypuro tekivät paljon yhteistyötä. Myös RDN:ssä oli joitain clevelandeja, jotka oli ostettu pääasiassa juuri Ionicista ja Hämypurosta.

Käyttö

Virtuaalimaailman clevelandit ovat olleet pääasiassa valjakko- tai kouluhevosia, mutta joukossa on ollut myös muutama helpon tason kenttähevonenkin. Reaalimaailmasta tuttu ja yleinen risteytysjalostus täysiveristen kanssa ei ole ollut kovin yleistä, vaikka tämä risteytys onkin yleensä loistava urheiluhevonen lajissa kuin lajissa. Risteytyksiä kutsutaan reaalimaailmassa usein nimellä Cleveland Bay Sport Horse tai Cleveland Bay Part Bred, virtuaalimaailmassa toisinaan cleveland hunter.

Väri

Kuten nimestä voi päätellä, clevelandinruunikot ovat aina ruunikkoja. Melko kirkas punaruunikko on ollut tavoitelluin sävy, mutta tummemmat sävyt ovat yleisiä myös. Vaaleat ruunikot ovat harvinaisia. Clevelandinruunikoilla tulee olla mustat jalat, ruskea väri polven tai kintereen alapuolella luokitellaan virheelliseksi väriksi. Valkoisista merkeistä sallitaan ainoastaan pieni tähti, kaikki muu on kiellettyä ja on aikaisemmin aiheuttanut hylkäyksen. Nykyisin Iso-Britannian rotuyhdistys hyväksyy isompimerkkiset hevoset koska rodun kantaa ei haluta pienentää. Merkeistä tulee kuitenkin olla merkintä hevosen papereissa ja ne eivät ole yleisesti toivottuja. Joissain sukulinjoissa esiintyy harmaita jouhia hännässä ja harjassa, tämä on täysin hyväksyttyä.

Rakenne

Tyyppi

Clevelandinruunikko on isokokoinen, voimakas ja melko tukeva hevonen, mutta selkeästi lämminverityyppinen, se ei muistuta kylmäveristä.

Säkäkorkeus

Ihannesäkäkorkeus on 163-168 cm, mutta korkeuden perusteella ei muuten hyvää yksilöä hylätä esimerkiksi kantakirjasta.

Pää ja kaula

Pää on isohko, profiili on usein hieman kyömy. Yleisilme on ystävällinen. Silmien tulee olla suuret ja hyvinsijoittuneet. Korvat ovat isohkot. Kaula on pitkä ja lihaksikas. Oreilla on usein kaareva ja melko massiivinen orikaula.

Etuosa

Lavan tulee olla viisto ja lihaksikas. Säkästä ei rotumääritelmä sano mitään, toisinaan se on melko matala johtuen ilmeisesti rodun vaunuhevosalkuperästä.

Runko

Runko on leveä ja syvä. Selkä on vahva, se ei saa olla liian pitkä, lanteen tulee olla lihaksikas.

Takaosa

Takaosa on ennen kaikkea voimakas. Lautanen on yleensä jossain määrin pyöreämuotoinen ja sen tulee olla pitkä. Häntä on kiinnittynyt kohtalaisen ylös.

Jalat

Jalat ovat melko lyhyet verrattuna runkoon. Ne ovat voimakkaat ja tukevat, kyynärvarsi, reisi ja koipi ovat lihaksikkaat ja sääriluut vahvat ja lyhyet. Vuohiset ovat vahvat, sopivassa kulmassa eivätkä liian pitkät. Vuohiskarvoitusta ei ole tai on vain hyvin vähän.

Kaviot ovat mustat ja kavioaines kovaa. Niiden tulee olla hyvämuotoiset, kapeat tai matalat kaviot ovat ei-toivottuja.

Lähteet