Gotlanninruss

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gotlanninruss
Gotlanninruss2.jpg
Tyyppi poni
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Ruotsi, Gotlannin saari
Polveutuminen Paikalliset alkukantaiset ponit, arabianhevonen, walesinponi
Muita nimityksiä russ-poni/gotlanninponi/russi (vaihtoehtoisia nimityksiä), skogsruss/gotlandsruss (ruots), Gotland Pony/Gotland russ (engl), Gotland-Pony (saks)
Käyttötarkoitus Ratsu, valjakkoponi, raviponi
Ominaisuudet
Värit Ruunikko yleisin. Kaikki paitsi kimo, hallakko, selän ylittävä kirjavuus (tobiano) ja tuplavoikko sallitaan.
Säkäkorkeus Kantakirjaan hyväksytään 115–130 cm. Ihanne 123–126 cm

Gotlanninruss on alkuperäinen ruotsalainen maatiaisrotu, ja se on elänyt jo vuosisaroja Gotlannin saarella. Alkuperäisrotujen tapaan se on vastustuskykyinen ja kestävä, sopeutunut elämään kotisaarellaan villinä.

Gotlanninruss on erinomainen, monipuolinen ja monikäyttöinen ponirotu. Luonteeltaan se on reipas, oppivainen ja eloisa. Monikäyttöinen russponi on ketterä este- ja kouluratsu, maailman nopein raviponi ja ennen kaikkea loistava perheponi. Russin kanssa voi harrastaa lähes mitä tahansa, etenkin esteratsastus, kouluratsastus, poniravit ja valjakkoajo ovat suosittuja. Kantakirjaan hyväksyttävien yksilöiden säkäkorkeus saa olla 115-130 cm, ihannemitta on 123-126 cm.

Gotlanninrussin väreistä ruunikko on ehdottomasti yleisin, rautiaita ja mustia on selkeästi vähemmän. Erikoisväreistä löytyy eniten voikkovärisiä, joskin tuplavoikko on kielletty. Tobianokirjavuus ("selänpuoleinen kirjavuus") on kielletty, mutta splashed whitea ja tiikerinkirjavia esiintyy, jälkimmäinen tosin erittäin harvinaisena. Muita värejä ei esiinny. Virtuaalimaailmassa värijakauma on aavistuksen vääristynyt, ja erikoisvärejä esiintyy enemmän. Tiikerinkirjava on kuitenkin virtuaalimaailmassakin erittäin harvinainen. Mikäli russin sanotaan olevan kimo, se on mitä todennäköisimmin väärin tunnistettu tiikerinkirjava, sillä kimoutta ei russeissa esiinny.

Rotuyhdistykset

Virtuaali Russ-ponien Ystävät on ajanut russien asiaa vuodesta 2002. Muita yhdistyksiä ei ole tiedossa.

Historia ja kasvattajat

Virtuaalisten gotlanninrussien historia alkaa tiettävästi virtuaalimaailman alusta eli vuodesta 1999, jolloin ensimmäiset kasvattajat aloittivat toimintansa. Russikantaan merkittävästi vaikuttaneita vanhoja kasvattajia olivat Koululaakson tallit (Laakson -alkuiset russit), Liinahaka (Liinahaan -alkuiset russit), Dollar's Farm (Dollarin -alkuiset russit), ja kaikista näistä merkittävin, Coctails Stuteri (Coctail's -alkuiset russit). Coctails Stuteri ja Dollar's Farm olivat 2000-luvun alun merkittävimpiä ja pitkäikäisimpiä russ-talleja, molemmat perustettiin vuonna 2001, Coctail's toimi vuonna 2003 vielä aktiivisesti ja Dollar's Farmin viimeiset kasvatit syntyivät vuonna 2004. Molemmilta kasvattajilta syntyi virtuaalimaailmaan useita kymmeniä russivarsoja. Dollar's Farmin lopettaessa poistettiin suuri määrä vanhempien russien sivuja, jolloin joiltakin poneilta katosi kokonaisia sukupolvia suvuista. Tämä johti Dollarin-sukuisten välttelemiseen jossain määrin, ja sen seurauksena Dollarin-russeja näkyy nykysuvuissa melko vähän.

Vuosina 2002-2003 syntyi ensimmäisten suurten kasvattajien rinnalle uusia talleja, joista Stuteri Drönare (Drönares- ja Kuhnurin-alkuiset russit) oli yksi merkittävimmistä. Näihin aikoihin russeille perustettiin myös oma rotuyhdistys Virtuaali Russ-ponien Ystävät. Russien kasvatushistoriasta pilkahtaa esiin myös lyhytaikaisia kasvattajanimiä, joiden kasvatit ovat olleet syystä tai toisesta kuuluisia ja näin ollen jättäneet kasvattajan historiankirjoihin. Tällaisia ovat mm. YT Taikajoki (Taikajoen-alkuiset russit), Koivukallio (KK's-alkuiset russit) ja russtalli Tirlittan (Tirlittanin-alkuiset russit).

Tirlittanin perustaja Sallis, on virtuaalimaailman pitkäaikaisimpia russikasvattajia. Hän kasvattaa russeja vielä nykyäänkin, ja hänen poninsa ovat vaikuttaneet rodun kantaan merkittävästi. Tirlittanin jälkeen hänen kasvattejaan on syntynyt Rellish Farmilla (RF-alkuiset russit), Stuteri Babarissa (2004-2006) ja Acantha Farmilla (2006-) (molemmissa B-loppuiset russit), sekä Stall Divassa (Diva ja Dude-loppuiset russit).

Nykyajan tunnettuja kasvattajia ovat Acantha Farmin lisäksi vuonna 2006 perustettu Cresendo (Cresendo's alkuiset russit), 2007 perustettu Karkurannan Ponitalli (Karkurannan- ja Carentoir's alkuiset russit), ja vuonna 2009 perustettu Svärjade (Svärjades- alkuiset ja TUFF loppuiset russit). Etenkin ravirussikantoihin on vaikuttanut myös Narrilaivan (NRL loppuiset russit) ja Luned Sport Horses (Luned loppuiset russit).

Lue lisää

Lähde