Merkittävät tersktammat

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta Issabeau)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tälle sivulle on koottu tiedot merkittävistä virtuaalisista terskinhevos-tammoista, joilla on ollut olennainen merkitys rodun kehitykseen ja näkyvyyteen virtuaalimaailmassa.

Alexandra

Elänyt: 11.10.2001 - ? Kasvattaja: (evm)
Väri: kimo Omistaja: Kerppa/Zeni
Säkäkorkeus: 158 cm Rekisterinumero: VH00-020-0480
Painotus: ? Saavutukset: -
Isä: Alexej II EVM Emän isä: Fonica EVM

Alexandra oli suvuton tamma, joka keksittiin Marinean myyntitalliin. Sieltä Kerppa osti sen Zeniin. Ainakin jäkeläisten määrällä mitattuna Alexandra on merkittävin vanhoista tersk-tammoista, sillä on tiettävästi 8 varsaa, joista 6 on puhtaita terskinhevosia ja suurinta osaa näistä on käytetty jalostuksessa. Alexandran nimi esiintyy nykyisinkin suurimpien tersk-kasvattajien (Cendarle, Ionic, Zeni) kasvattien suvuissa. Todennäköisesti jalostuksen kannalta tärkeimmät varsat ovat tamma Aingeal an Uabhair (i. Dopiza) ja ori Shiloh Zeni (i. Slathan). Todennäköisesti Alexandran nimi voi esiintyä myös vanhasukuisten RBSH:iden suvuissa.

Alexandran sivut

Issabeau

Elänyt: 6.5.2002 - ? Kasvattaja: (evm)
Väri: kimo Omistaja: Kerppa/Zeni
Säkäkorkeus: 155 cm Rekisterinumero: VH00-020-0507
Painotus: ? Saavutukset: -
Isä: Sador EVM Emän isä: Iscandour EVM

Issabeau on ensimmäisiä terskinhevostammoja, joita käytettiin määrätietoiseen tersk-jalostukseen. Jalostuksen kannalta merkittävin sen jälkeläisistä oli tamma Ismeralda Zeni (i. Slathan), mutta myös muita varsoja on käytetty jalostuksessa. Tamma Amfitrite Zeni (i. Kesätanssin Al Priolerol ox) on jättänyt myös tähän päivään asti yltävän sukulinjan. Issabeaun ainoaa orivarsaa Zedekiah Zeniä (i. Zenith) käytettiin tiettävästi jalostuksessa myös, mutta todennäköisesti Zedekiahin nimeä ei enää nykyhevosten suvuissa näe.

Issabeaun sivut

Profetija

Elänyt: 15.10.2004 - 17.1.07 Kasvattaja: (evm)
Väri: punaruunikko Omistaja: Ionic
Säkäkorkeus: 160 cm Rekisterinumero: VTE-035 / VH00-020-4842
Painotus: kenttä Saavutukset: KTK3
Isä: Tomaz EVM Emän isä: Prophessija EVM

Profetija keksittiin Ioniciin puhtaasti siitostammaksi. Se ei kilpaillut elämänsä aikana yksiä NJ-näyttelyitä lukuunottamatta lainkaan, mutta varsoi neljä tersk-varsaa, jotka kaikki ovat vaikuttaneet myöhemmin jalostuksessa. Ori Zenite Ionin (i. Zenith) kautta polveutuu nykyisin tiettävästi ainoa suora orilinja Zenithistä ja sitä kautta Dopizasta. Ori Uranovy Ionin (i. Uranium 84) jälkeläiset ovat puolestaan jättäneet useampia hyviä laukkahevosia. Tamma Pranvera Ion (i. Gorenje) myytiin Cendarleen ja se on vaikuttanut siellä jalostukseen melko laajasti. Ionicissa Profetijan tammalinja periytyy sen viimeisen varsan, tamma Primitiva Ionin (i. Gorenje) kautta.

Profetijan sivut

Stella

Elänyt: 6.5.1995 - ? Kasvattaja: (evm)
Väri: kimo Omistaja: Katja Ä.
Säkäkorkeus: 153,5 cm Rekisterinumero: VH00-020-7344
Painotus: ? Saavutukset: KTK-III, YLA2, Ch
Isä: Stigrocan EVM Emän isä: Fonica EVM

Stella oli terskinhevosen alkuaikojen menestyksekkäin hevonen ainakin näyttelymenestyksellä mitattuna. Lisäksi sillä kilpailtiin melko ahkerasti sekä esteillä (120 cm) että koulussa (va A). Tiettävästi se oli myös ensimmäinen koskaan kantakirjattu terskinhevonen. Se on jättänyt ainakin 5 varsaa, joista kaikki ovat terskinhevosia (osalla arabiori isänä) ja näistä ainakin neljää on käytetty jalostuksessa. Stella oli jonkinlainen kantatamma Cendarlen kasvattamille KTN-terskeille, Stella oli Cendarlen omistajan Katjan ensimmäinen terskinhevonen. Nykyisin Stellan nimi näkyykin suvuissa eritoten KTN-hevosten kautta. Myös ori Zenith (i. Dopiza) on Katjan kasvattama, mutta se on syntynyt ennen KTN-tunnuksen keksimistä. Zenith oli merkittävä jalostusori Ionicissa.

Stellan sivut

Zeslanka

Elänyt: 13.10.2004 - 17.1.07 Kasvattaja: (evm)
Väri: rautias Omistaja: Ionic
Säkäkorkeus: 161 cm Rekisterinumero: VH00-020-4843
Painotus: kenttä Saavutukset: -
Isä: Giljotin EVM Emän isä: Hiberbol EVM

Zeslanka ei pintapuolisesti katsottuna ole erityisen merkittävä jalostustamma, koska se jätti vain kaksi puhdasta tersk-varsaa, oriin ja tamman. Erityisesti tamma Zoja Ion (i. Ateismus II) on kuitenkin noussut merkittävänä rooliin Ionicin laukkatersk-jalostuksessa. Zoja on jättänyt mm. seuraavat laukoissa menestyneet varsat:

Ori Shilanka Ion (i. Shiloh Zeni) puolestaan on ainoa ori, jonka kautta jatkuu Shiloh Zenin ja Slathanin suora orilinja.

Zeslankan sivut