Jalostusperiaatteet

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaalimaailmassa jalostus kiinnostaa monia. On mukava suunnitella kasvatteja ja katsoa kuinka ne kehittyvät ja menestyvät. Kasvattaa voi monella tavalla, ja usein jokaisella kasvattajalla on oma näkemys siitä, miten hevosia tulisi jalostaa. Kaksi pääsuuntaa virtuaalimaailman jalostuksessa ovat uudet ja vanhat sukulinjat. Molemmat liittyvät sukutauluihin, joihon lähes koko virtuaalikasvatustoiminta perustuu. Suunnat muuttuvat ajan mittaan ja kasvattajat saattavat kangistua tiettyihin kaavoihin harrastettuaan jalostustoimintaa pitkän aikaa.

Uudet linjat

Sukulinjat kehittyvät ja päivittyvät ajan myötä, mutta uusien linjojen kanssa perusperiaate on se, että jalostuksessa käytettyjen hevosten suvuista löytyy viimeisten kolmen vuoden aikana vaikuttaneita hevosia. Uusia linjoja luodaan pääasiassa tuomalla evm-sukuisia hevosia. Näillä tuonneilla kilpaillaan ja niitä jalostetaan eteenpäin, yksipolvinen suku varsalle syntyy kun kahta tuontihevosta käytetään jalostuksessa. Tavoitteellinen kasvattaja voi luoda kokonaan uuden linjan esimerkiksi puoliverijalostukseen käyttämällä vain uusia hevosia kasvatustyössään. Uusi linja muodostuu heti kun näiden tuontihevosten varsat alkavat olla itsekin jalostusiässä.

Karkeasti kerrottuna uusi linja tarkoittaa siis uutta, maksimissaan kahden-kolmen vuoden takaisten tuontihevosten jälkeläisistä syntynyttä jalostuslinjaa.

Linjojen kehittyminen

Jos tiettyjä sukuja käytetään jalostuksessa paljon, on todennäköistä ja suotavaakin että linjat uudistuvat välillä. Niihin yhdistetään muiden kasvattajien luomia linjoja ja tuodaan täysin uusia hevosia sukuun.

Linjat kehittyvät kun ne pitenevät. Sama kasvattaja voi käyttää edelleen vain omia hevosiaan jalostuksessa ja näin luoda omista hevosistaan polveutuvan linjan. Uusia linjoja on vanhoja linjoja helpompi uudistaa, onhan uusia tuonteja aina mahdollista hankkia.

Puhdas uusi linja

Ns. 'puhdas' uusi linja on sellainen, jossa on vain viimeisen kolmen vuoden aikana eläneitä hevosia, jotka polveutuvat viimeisen kolmen vuoden aikana eläneistä vanhemmista. Suvussa ei tällöin esiinny yhtään vanhempaa hevosta (evm-hevosia ei lasketa). Linja voi koostua saman omistajan hevosista ja kasvateista, tai siinä voi olla muiden omistamia hevosia. Pääasia on kuitenkin, että taaksepäin mentäessä ajallisesti, yksikään suvun hevonen ei ole vanhempi kolmea vuotta vanhempi.

Vanha linja uudessa suvussa

Toisinaan uusiin linjoihin sekoitetaan myös vanhoja sukulinjoja (ks. selitys alempaa artikkelista). Tällöin suvun hevosista osa on syntynyt yli kolme vuotta sitten. Tätä kutsutaan sekasuvuksi. Erityisesti tässä asiassa kasvattajat jakaantuvat moneen kastiin. Osa on vannoutuneita uusien sukujen kannattajia. Osa taas suosii "sekasukuja", koska ne tuovat vaihtelua tietyn rodun hevosten sukuihin. Jotkut kasvattajat puolestaan jalostavat ainoastaan vanhoja sukulinjoja. Joskus kasvattajan tavoitteena on luoda oma uusi linja, jonka hän voi sitten risteyttää vanhan suvun kanssa ja näin saada taas toisenlaisen uuden linjan, sekalinjan. Sekasuku lienee epäkorrekti ilmaisu vanhan ja uuden suvun sekoittamiseen, mutta se on kuvaavin.

Sekasuvun avulla saadaan tuotua molempien linjojen hyvät puolet samaan sukuun. Miksi uusien linjojen kasvattaja ei käyttäisi myös vanhoja sukuja jos haluaa kehittää kasvattiensa sukuja ja löytää uusia kiinnostuneita omistajia? Sukujen sekoittaminen ei todellakaan ole pahasta. Lisäksi jossain vaiheessa on yleensä pakko sekoittaa vanhoja ja uusia linjoja keskenään, koska pelkät uuden linjan hevoset alkavat olla liian läheistä sukua keskenään.

Vanhat linjat

Vanhat suvut määritellään usein niin, että niissä on yli kolmen vuoden takaisia virtuaalihevosia. Vanhojen linjojen takarajaa ei ole, niin kauan kuin on ollut virtuaalihevosia, on voitu luoda sukuja, joista ne vuoteen 2007 (kun eletään vuotta 2011) asti määritellään nykyään vanhoiksi. Vanhat suvut koostuvat suvuista, joissa on pohjana vanhempia hevosia. Linjasta ei tule uutta, vaikka siihen lisättäisiin kolme sukupolvea vuoden 2008 jälkeen syntyneitä hevosia. Se kuitenkin polveutuu vanhasta linjasta, joten se luokitellaan vanhaksi. Jokainen virtuaaliharrastaja voi varmasti nimetä monia suosikkirotunsa vanhojen linjojen menestyneitä edustajia. Puoliverisissä vanhojen linjojen vaikuttajiksi voidaan listata esimerkiksi Lanzinger, Routinier, Alté ja Livingstone. Näistä Alté, Lanzinger ja Routinier olivat evm-sukuisia hevosia ja Livingstonelta taas löytyy useampi polvi sukua.

Kehitys

Vanhoja linjoja ei voida kehittää samassa mielessä kuin uusia linjoja. Vanhoihin sukuihin on mahdollista liittää toisia vanhoja sukuja, mutta kokonaan uutta vanhaa sukua on vaikea luoda. Tällöin tulisi omistaa hevosia, joita ei ole käytetty juurikaan jalostuksessa, ja jotka ovat syntyneet ennen vuotta 2007. Näiden linjojen kehitystyö onnistuu myös lisäämällä uuden linjan sukuja vanhoihin sukuihin. Aikanaan myös vuoden 2010 linjoista tulee vanhoja, mutta se on aikaavievää. Uusien linjojen kehitys on nopeatempoista ja monipuolista, mutta myös uusista suvuista muotoutuu vanhoja ajan myötä.

Voidaankin sanoa että uusia linjoja on helppo ja nopea luoda, mutta vanhoja linjoja täytyy odottaa.

Aika vaikuttaa

Ajankulku vaikuttaa uusien ja vanhojen sukujen "nimeämiseen". Uusista suvuista tulee joskus vanhoja. Myös ihmisten virtuaaliharrastuksen aloituspäivämäärä vaikuttaa mielipiteisiin. Vuoden 2002 harrastaja ei välttämättä hyväksy vanhaksi suvuksi vuoden 2008 sukua. Linjan kehittyessä sen nimi vaivihkaa muuttuu ja vanhoja sukuja muodostuu lisää.