Kilpaileminen

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaalihevosilla voi kilpailla samalla tavalla kuin oikeidenkin hevosten kanssa, ja se on erittäin suosittua harrastajien keskuudessa.

Lajit

Virtuaalimaailmassa on hevosille tarjolla kaikkia lajeja, joissa hevoset oikeassakin eläimessä kilpailevat, ja jos joku mielestäsi tärkeä laji puuttuu virtuaalimaailmasta kokonaan, voit alkaa itse järjestämään kyseisen lajin kilpailuja. Minkäänlaisia lajirajoitteita ei siis ole, tosin suurin osa harrastajista on etupäässä kiinnostunut realistisista lajeista. Mukana on mm. Esteratsastus, Suunnistusratsastus, Laukkaratsastus, Raviurheilu, Valjakkoajo, Lännenratsastus ja lukuisia muita tutumpia ja tuntemattomampia lajeja. Wikin lajiesittelyartikkelit on koottu Lajit-listalle.

Kilpailuihin osallistuminen

Kilpailuihin osallistuminen tapahtuu valitsemalla ensin sopiva kilpailukutsu. Kilpailukutsuissa on yleensä melko hyvät osallistumisohjeet, ja niitä kannattaa seurata. Kun olet lähettänyt ohjeiden mukaisen osallistumisviestin, voit jäädä odottamaan tuloksia, joiden pitäisi saapua viimeistään kilpailupäivänä. Virtuaalisen Ratsastajainliiton alaisissa kilpailuissa on pakollista kuulua johonkin ratsastusseuraan, ja omistaa VRL tunnus. Näiden hankkimiseksi löydät ohjeet liiton omilta sivuilta.

Realistinen kilpaileminen

Virtuaalihevoset saattavat elämänsä aikana kilpailla useita satoja kilpailuja, eikä se välttämättä ole millään tavoin realistista. Jotkut myös määrittelevät hevosen hyvyyttä kilpailustarttien lukumäärän perusteella, tuloksia huomioimatta. Toiset taas arvioivat hevosta tuloksien laadun mukaan, ei määrän. Kilpailemisen realistisuuden lisäämiseksi on kehitetty erilaisia tasosysteemejä ja suhteutettuja arvontoja, joissa hevonen kehittyy taso tasolta vaativampiin kilpailuluokkiin tai joissa sen aiemmat kilpailutulokset vaikuttavat menestykseen tulevaisuudessa. Sijoitusten määrä on nykyään myös tärkeä mittari hevosen hyvyydelle, ja jotkut laskevat niiden avulla sijotusprosentteja.

Realistiseen kilpailuttamiseen liittyvät myös hevosen omat ominaisuudet, kuten rotu, tyyppi, säkäkorkeus ja ikä. Shetlanninponilla ei voi kilpailla kovin korkeilla esteillä, työhevonen ei taivu vaativaan kouluun, eikä amerikanravuria ole jalostettu ratsuksi. Rodusta ja tyypistä riippumatta hyvin matalat hevoset eivät voi kilpailla huipputasolla, eivätkä nuoret hevoset millään voi olla heti nelivuotiaasta saakka huipulla. Virtuaalimaailmassa toisaalta juuri mikään ei rajoita epärealististakaan kilpailemista mutta metrin ratoja hyppäävää shetlanninponia saatetaan kyllä katsoa kieroon.