Lännenratsastuksen kilpailulajit

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katso myös: Lännenratsastus

Tämä artikkeli esittelee joitakin lännenratsastuksen kilpailulajeja. Lajien nimet vaihtelevat hieman alueiden ja esimerkiksi rotuyhdistysten mukaan.

Lajijaot

Koska lännenratsastukseen kuuluu niin monta erillistä alalajiaan, erilaiset yhdistykset, järjestöt, harrastajaryhmät yms. ovat ottaneet tavakseen jakaa lajeja ryhmiin jonkin kriteerin suhteen. Yleensä hevosilla, etenkin korkeammalla tasolla, kilpaillaan joko vain yhdessä lajissa tai tietyssä lajiryhmässä.

Tämä osio sisältää esimerkkejä lajijaoista.

Peruslajit

Peruslajit terminä tarkoittaa Suomessa vuosituhannen alussa yleisesti kilpailtuja lajeja. Nämä ovat Versatile Horsea lukuunottamatta yleisimmät lajit myös maailmanlaajuisesti.

Peruslajeihin kuuluu (listattu tavallisimmassa kilpailujärjestyksessä)

 • Western Pleasure
 • Western Horsemanship
 • Western Riding
 • Western Trail
 • Reining
 • Versatile Horse
 • Barrel Race
 • Pole Bending

Karjalajit

Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa karjalajeissa ei kilpailla. Karjalajit ovat kuitenkin suosittuja Yhdysvalloissa.

Karjalajeja ovat:

 • Cutting
 • Roping
 • Reined Cow Horse / Working Cowhorse (sis. karjattoman osuuden, ns. "dry work")
 • Working Ranch Horse (sis. karjattoman osuuden, ns. "dry work")
 • Ranch Cutting
 • Ranch Sorting
 • Team Penning

Yleisiä kilpailuyhdistelmiä

Nämä listat ovat vain esimerkkejä. Lajit tulee aina valita hevosen ominaisuuksien ja ratsastajan kykyjen sekä kiinnostuksen mukaan. Otsikointi on tehty päälajin (tai lajiryhmän yleisimmän lajin) mukaan, jos muuta yhteisnimikettä ei ole.

Reining

Vaihtoehto 1.

 • Reining
 • Barrel Race
 • Pole Bending
 • tai/ja jokin muu vauhtilaji

Vaihtoehto 2.

 • Reining
 • Cutting
 • Roping

Vaihtoehto 3.

 • Reining
 • Working Cow Horse (Reined Cow Horse)
 • Working Ranch Horse
Ranch Versatility

Ranch Versatility perustuu Ranch-lajeihin ja siinä voidaan järjestää myös kenttäratsastuskilpailujen tapaan useammasta lajista koostuvia yhteiskilpailuja.

 • Ranch Conformation
 • Ranch Riding
 • Working Ranch Horse
 • Ranch Cutting
 • Ranch Trail
Western Horsemanship / Western Equitation

Western Horsemanship sopii lajina lähes kaikille niinsanottuja show-lajeja harrastaville. Show-lajeihin lasketaan tavallisesti:

 • Western Horsemanship
 • Western Riding
 • Western Trail
 • sekä joissakin tapauksissa Western Pleasure.
Versatile Horse

Koska Versatile Horse on vain 6 vuotta täyttäneille hevosille, kilpaillaan näillä ratsuilla ennen uraa Versatilessa Western Ridingissä, (Western) Trailissa ja Reiningissä.

Halter

Halter on lännenratsastuksen näyttelyluokka. Se on avoinna "stock"-roduille (joista yleisimmät ovat quarter, paint ja appaloosa). Luokissa esitetään kaikki hevoset riimussa, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Esitysasento on koottu tasajalkaseisonta, ns. "squared" (tavallisten eurooppalaisten näyttelyiden asentoa kutsutaan nimellä "open"). Lajissa arvostellaan hevosen rakennetta ja jalostuskelpoisuutta niin paikallaan kuin myös ravissa.

Performance Halter

Kuten tavallinenkin Halter, mutta avoinna vain hevosille, joilla on meriitejä ratsastuslajeista.

Ranch Conformation

Ranch-lajiryhmän Halter. Luokassa on hieman erilaiset arvostelukriteerit: kyse ei ole niinkään näyttelyhevosen näyttelystä, vaan käyttöhevosen rakennearvostelusta. Lisäksi luokissa on tiettyjä rajoituksia, jotka kohdistuvat sekä esittäjään että hevoseen.

Showmanship at Halter

Lajissa esitetään hevonen maasta taluttaen. Luokassa on vaihtuva, tuomarin piirtämä rata, joka sisältää käännöksiä sekä siirtymiä. Hevosen tulee olla siisti, mutta sen rodulla tai rakenteella ei ole juuri väliä: lajissa arvostellaan esittäjän kykyjä ja hevosen näyttelyviimeistelyä.

Western Pleasure

Western Pleasuressa on tarkoituksena esittää hevonen mahdollisimman miellyttävänä ratsuna. Luokassa kaikki ratsukot ovat yhtä aikaa kentällä ja suorittavat askellajit tuomarin ilmoituksen mukaan. Ohittamista ei suositella. Luokan lopuksi tuomari pyytävät ratsukot kentän keskelle riviin ("line-up"), jossa hän voi halutessaan pyytää valitsemiltaan ratsukoilta peruutuksen sijoitusten selkeyttämiseksi. Erityisesti pienissä luokissa peruutus pyydetään tavallisesti kaikilta.

Luokka arvostellaan asettamalla ratsukot järjestykseen.

Western Horsemanship

Lajissa on yksilösuorituksena tuomarin ennen luokan alkua julkaisema rata, josta arvostellaan radan suorituksen tarkkuus ja laatu, molemmat asteikolla 0-10 pistettä. Tämän lisäksi suoritetaan Pleasure-tyyppinen ryhmäosuus, joka on arvostelusta noin 20 prosenttia ja vaikuttaa lähinnä keskenään suunnilleen samanarvoisten suoritusten järjestämiseen. Laji keskittyy ratsastajan istunnan, apujenkäytön ja muiden taitojen arvosteluun.

Western Riding

Western Riding vastaa periaatteiltaan ehkä puhtaimmin kouluratsastusta: siinä on ennakkoon määritelty ohjelma, jonka suorituksen laatu pisteytetään. Lajissa suurin osa radasta suoritetaan laukassa ja tärkeimpiä yksittäisiä tehtäviä ovatkin laukanvaihdot. Radat sisältävät aina puominylityksiä, jonkinlaisen pujottelun sekä kaikki askellajit, mukaanlukien peruutuksen.

Ratsukolla on radalle saapuessa 70 pistettä, johon tehdään vähennyksiä ja lisäyksiä säännöissä kuvatuin perustein.

Western Trail

Western Trail perustuu tehtäville, joita voi tulla eteen tavallisella maastolenkillä. Pakolliset esteet on puomien ylittäminen, peruutus ja portin avaaminen, läpikulku ja sulkeminen ratsain. Arvostellaan hevosen tapaa suorittaa tehtävät sekä sen askellajit.

Ratsukolla on radalle saapuessa 70 pistettä, johon tehdään vähennyksiä ja lisäyksiä säännöissä kuvatuin perustein.

Reining

Reining on toinen laji, jota on kuvattu lännenratsastuksen vastineeksi kouluratsastukselle. Siinäkin on valmiita ratoja, joista kilpailuihin tuomarit valitsevat yhden. Rata suoritetaan kokonaan laukassa ja siihen kuuluu erilaisia pysähdyksiä, ympyröitä, roll-backejä, spinejä ja peruutusta.

Ratsukolla on radalle saapuessa 70 pistettä, johon tehdään vähennyksiä ja lisäyksiä säännöissä kuvatuin perustein.

Versatile Horse

Versatile Horse tunnetaan myös nimellä Super Horse ja se on kilpailulaji ainoastaan Pohjoismaissa. Se perustuu Trailin, Reiningin ja Western Ridingin tehtäviin ja periaatteisiin. Sille on annettuja vakio-ohjelmia, joista tuomari valitsee yhden. Ohjelmat sisältävät perutuustehtäviä, portin, laukkaympyröitä, laukanvaihtoja ja raveja. Laji on eräänlainen kuninkuusluokka, jonka tarkoituksena on testata hevosen monipuolisuutta ja tästä syystä se on avoin vain Senior-hevosille.

Ratsukolla on radalle saapuessa 70 pistettä, johon tehdään vähennyksiä ja lisäyksiä säännöissä kuvatuin perustein.

Barrel Race

Barrel Racessa pujotellaan kolme tynnyriä, jotka on aseteltu apilanmuotoiseen kuvioon. Ensimmäisenä kierretään oikeanpuoleinen tynnyri, sitten vasemmanpuoleinen ja viimeisenä kärkitynnyri, josta palataan takaisin maaliviivan ylitse. Radan suorittaminen peilikuvana (vasen-oikea-kärki) on myös mahdollista.

Yleensä Barrel Racessa ratsastetaan kaksi hiittiä ja pienin yhteenlaskettu aika voittaa.

Lajia kilpaillaan myös gymkhanassa.

Pole Bending

Pole Bendingissä pujotellaan 6 peräkkäin asetettua tolppaa siten, että ensimmäisenä ratsastetaan mahdollisimman nopeasti tolppien ohitse lähtöviivalta kauimmaisen tolpan taakse, pujotellaan tolpat kohti maaliviivaa ja siitä poispäin ja palataan tolpparivin alotukseen nähden vastakkaista puolta mahdollisimman nopeasti takaisin maaliviivan yli.

Yleensä ratsastetaan kaksi hiittiä ja nopein yhteenlaskettu aika voittaa.

Lajia kilpaillaan myös gymkhanassa.

Nez Percé Stake Race

Kuten Pole Bending, mutta kilpailu järjestetään niin, että kentällä on kaksi identtistä rataa, joille pari lähetetään yhtä aikaa. Ensimmäiseksi maaliin tullut ratsukko jatkaa seuraavalle kierrokselle, hitaampi putoaa. Kierroksia järjestetään niin kauan, että voittaja on selvillä.

Ranch Riding

Kuten Western Pleasure, mutta luokassa arvostetaan suurempiliikkeisiä hevosia (ns. normaalin ratsun liikkeet). Luokassa tuomarin tulee sääntöjen mukaan pyytää vähintään kerran lisättyä ravia (ei lisättyä hölkkää!) ja lisättyä laukkaa. Ohittaminen on sallittua ja hyväksyttävää. Laji muistuttaa Western Pleasuren alkumuotoa ja sitä kilpailevat mielellään monet Pleasuren nykykulttuuria vastustavat henkilöt.

Ranch-luokissa pukeutuminen on vapaampaa ja ratsukoilta toivotaan "työpukeutumista ja -varusteita" muiden lajien "show"-pukeutumisen ja -varusteiden sijaan. Luokkiin saavat osallistua vain hevosen omistaja, hänen perheenjäsenensä sekä tilallisen työntekijät: ulkopuoliset ammattiratsastajat ovat kiellettyjä.

Ranch Trail

Kuten Western Trail, mutta ero on sisällytettävissä tehtävissä: perustuu karjatilatyöskentelyyn. Ranch Trailissa pakollisina tehtävinä on mm. tie-down, joka Western Trailissa on kielletty. Luokissa on usein lassoamistehtäviä. Ranch Trailin kilpailuluokissa arvostetaan esteiden luonnollisuutta ja siksi kilpailuissakin lajia voidaan, sekä jossain määrin suositellaan, järjestettäväksi kentän ulkopuolella.

Ranch-luokissa pukeutuminen on vapaampaa ja ratsukoilta toivotaan "työpukeutumista ja -varusteita" muiden lajien "show"-pukeutumisen ja -varusteiden sijaan. Luokkiin saavat osallistua vain hevosen omistaja, hänen perheenjäsenensä sekä tilallisen työntekijät: ulkopuoliset ammattiratsastajat ovat kiellettyjä.

Keyhole

Aikaratsastuslaji, jossa ratsukon tulee ratsastaa lähtö- ja maaliviivalta avaimenreikäkuviolle. Kuviossa on esimerkiksi puomein rajattu kapea käytävä, jonka päädyssä taas pyöreä tai kulmikas esimerkiksi jauholla rajattu tila. Päädyssä ratsukon tulee kääntyä mahdollisimman nopeasti ja ratsastaa kujan läpi aina maaliviivan ylitse. Lajin vaikeus piilee siinä, että hevonen on saatava ohjautumaan ja pysymään kapean tilan sisällä. Lajia ratsastetaan paljon rodeoissa sekä appaloosilla.

Roping

Roping on karjalaji, jossa on useita eri alalajeja/muunnoksia:

Calf Roping

Tarkoitus on lassota vasikka, kaataa ja sitoa se.

Team Roping

Kaksi ratsukkoa lassoavat vasikan: toinen päästä/sarvista ("header") ja toinen takajaloista ("heeler").

Single Steer Roping

Lehmä lassotaan sarvista ja kaadetaan ympäri.

Steer Stopping

Lassotaan ja pysäytetään lehmä kuin Team Ropingin "header", luokassa arvostellaan myös hevosen tapaa suorittaa tehtävä pelkän ajan lisäksi (aikaraja tai kaksi yritystä).

Breakaway Roping

Lehmä lassotaan, mutta köysi on sidottu satulaan katkeavalla langalla: lehmää ei kaadeta pysäyttämällä, vaan köysi irtoaa ja aika loppuu köyden osuessa maahan (aikaraja minuutti tai kaksi yritystä). Luokkaa ratsastavat erityisesti amatöörit ja aloittelijat sekä Youth-ratsastajat.

Cutting

Cutting on erittäin suosittu ja arvostettu laji erityisesti Yhdysvalloissa. Siinä ratsukon tehtävänä on erottaa areenalla olevasta vasikkalaumasta yksi jä pitää sitä erillään muista. Kilpailusuoritukselle on aikaa kaksi ja puoli minuuttia. Tavallisesti annetussa ajassa erotetaan vasikka kaksi tai kolme kertaa. Lajissa hyvässä ratsukossa ratsastaja valitsee erotettavan eläimen ja hevonen suorittaa.