Lännenratsastus

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lännenratsastus on ratsastustyyli siinä missä englantilainen tai espanjalainenkin ratsastus. Se ei ole kilpailulaji. Englanniksi se tunnetaan nimellä "Western" tai "Western Riding".

Lännenratsastus koostuu useista eri lajeista, joista osa on paikallisia tai rotukohtaisia. Lajien todellinen lukumäärä riippuu lähteestä ja lähteen kerääjästä. Monet lännenratsastuksen harrastajista eivät koskaan kilpaile tai edes ratsasta kentällä.

Historia

Lännenratsastus on kehittynyt Amerikan mantereella, erityisesti Yhdysvaltojen eteläosissa 1800-luvulla. Sen perusta on espanjalaisessa työratsastuksessa (doma vaquera). Espanjalaista perintöä on myös lajissa käytettävä mukava satula, joka mahdollistaa pitkät työpäivät.

Lännenratsastus on kehittynyt yhdessä quarterhevosen kanssa. Iso osa nykyisistä kilpailulajeista perustuu quarterhevoselta vaadittuihin tehtäviin ja niiltä toivottuihin ominaisuuksiin. Lopuista valtaosa perustuu taas Amerikan alkuperäiskansojen hevoskilpailuihin (erityisesti vauhtilajit).

Kansalliset perinteet esimerkiksi Australiassa ovat muokanneet ja muokkaavat edelleen lajia maailmanlaajuisesti.

Muut kehityslinjat

Lännenratsastus ei ole ainoa doma vaquerasta kehittynyt laji. Working Equitation on suhteellisen tuore lisäys muutamien maiden (mm. Espanja, Ruotsi, Yhdysvallat) lajivalikoimaan. Siinä yhdistyvät niin doma vaquera, garrocha- ja karjatyöskentely kuin trailista, reiningistä ja western ridingistä tutut tehtävät.

Lännenratsastuksen pohjalle on viimeisinä vuosina rakennettu myös paljon uusia lajeja. Näistä tunnetuin on "Cowboy Dressage". Laji on hyvin kiistanalainen ja suurin osa lännenratsastukseen (ja erityisesti reiningiin) perehtyneistä ratsastajista eivät hyväksy cowboy dressagen ajatusmallia.

Kilpailulajit

Katso pääartikkeli Lännenratsastuksen kilpailulajit

Erilaisia kilpailulajeja lännenratsastuksessa on maasta, rotuyhdistyksestä ja laskijasta riippuen kymmeniä.

Tavallisimmat kilpailulajit (yleisimmissä kilpailunsisäisessä järjestyksessä) ovat:

 • Western Pleasure
 • Western Horsemanship
 • Western Riding
 • Western Trail
 • Reining
 • Barrel Race

Ratsukko voi kilpailla joko kaikissa eri lajeissa tai vain yhdessä-kahdessa. Harrastelijatasolla on tavallista kilpailla useassa lajissa, mutta lajimäärä tavallisesti vähenee mitä korkeammalle päästään.

Kilpailuluokat

Lännenratsastuksessa ei ole käytössä samanlaista tasojärjestelmää kuin esimerkiksi kouluratsastuksessa on.

Kilpailuissa luokkajaot perustuvat ratsukoiden ominaisuuksiin. Tavallisia luokkia on muun muassa

 • aloittelijoille suunnatut Superbeginners, Beginners, Bushriders, koulutusohjelma, New Horses
 • eritasoisille ratsastajille Youth (nuori ratsastaja), Amateurs, Professionals
 • avoin luokka Open
 • ikäryhmäluokat Junior (alle 6-vuotias hevonen), Senior (6 vuotta täyttänyt hevonen), Futurity (ikärajat vaihtelevat maan ja rodun mukaan välillä 2-5 vuotta), All Ages (kaikki iät)
 • rotuluokat esimerkiksi painteille, quartereille, arabeille, breeding stock painteille, aaseille tai saddlebredeille

Lisäksi kilpailuluokat jaetaan tasokohtaisesti kilpailun tyypin mukaan kilpailuharjoituksesta kansainvälisiin luokkiin. Suomessa jako tapahtuu kirjaimilla E-A, joista E on kilpailuharjoitus, D seurakilpailu, C aluekilpailu, B kansallinen kilpailu ja A kansainvälinen kilpailu.


Lännenratsastus virtuaalimaailmassa

Laji on tunnettu hyvinkin pitkään myös virtuaalisesti. Kilpailuissa on järjestetty lähinnä peruslajien (Western Pleasure, Trail ja Horsemanship, Reining, Barrel Race) luokkia, joita ei ole jaettu mitenkään tasoihin tai muihin määritteisiin.

Lännenratsastuksen tukiyhdistys VLRY

Vuonna 2001 Stina perusti Virtuaalisen lännenratsastuksen tukiyhdistyksen, jonka oli tarkoitus kerätä yhteen erilaisia kilpailukutsuja sekä esitellä lajeja. Nykyään VLRY:llä on oma kilpailujärjestelmä ja se järjestää kilpailuja noin 30 lännenratsastuksen lajissa. Toimintaan kuuluu myös menestyneiden hevosten palkitseminen.

Westernjaos WRJ

Vuonna 2003 perustettiin yhtäaikaisesti kolme lännenratsastusjaosta, joista hooriyan perustama ja ylläpitämä Westernjaos (WRJ) jäi pitkäikäisimmäksi ja valittiin VRL:n alaiseksi. Jaosta piti hooriyan jälkeen (mm. Dollarin omistaja) Jenny V. ja ensimmäinen ranking nollattiin toukokuussa 2004. Rankingin voitti lähinnä Reiningissä kisanneet Stina (ZingeRS) ja suomenhevosori Kumi—Anka. Jenny V.:n jälkeen (2004->) pitäjänä on ollut mm. Santi K.

2000-luvun puolivälin jälkeen WRJ otti käyttöön luokkajaon "helppo, vaikea ja vaativa".

Jaoksen toimintaan on kuulunut katkonaisesti myös laatuarvostelu.

WRJ ei ollut toiminnassa VRL:n tauon aikana. Joulukuussa 2011 WRJ aloitti jälleen toimintansa ja uutena pitäjänä jaoksessa on Christa W.