Lewitzer

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lewitzer
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi poni
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Mecklenburg-Vorpommernin alue (Itä-Saksa)
Polveutuminen paikalliset työponit
Muita nimityksiä Pinto-Pony
Käyttötarkoitus ratsu, valjakkoajo
Ominaisuudet
Värit lehmänkirjava, myös yksiväriset hyväksytään
Säkäkorkeus 130-148 cm


Lewitzer on harvinainen rotu niin virtuaalimaailmassa kuin oikeassakin maailmassa. Rotu on kotoisin Itä-Saksasta, Mecklenburg-Vorpommernin alueelta. Lewitzer tunnetan parhaiten lehmänkirjavasta väristään ja suloisen ponin ulkomuodosta. Lewitzer voi kuitenkin olla myös yksivärinen, jonka vuoksi ponit jaetaankin kahteen osaan värinsä perusteella, A-luokassa ovat tobianokirjavat (paitsi pohjaväriltään kimot) ja B-luokassa muut värit (paitsi tiikerinkirjavat ja overot). Lewitzerit soveltuvat moneen lajiin kokonsa puolesta (130-148 cm), minkä vuoksi rodun sisällä on kolme erilaista tyyppiä: lastenponi, kilpaponi ja vaunuponi. Nämä kolme tyyppiä eroavat toisistaan suvuiltaan ja rakenteellisesti. Useimmat ponit toimivat kuitenkin niin ratsuna kuin valjakossakin eli linjat eivät ole viivottimella piirrettyjä. Lewitzer on pitkäikäinen ja hedelmällinen rotu.

Historia

Lewitzerien historia virtuaalimaailmassa on vielä kovin lyhyt. Yksittäisiä yksilöitä on saattanut olla pidempäänkin, mutta vuoden 2005 alussa Schecke-Ponys avasi ovensa. Talli keskittyi vain lewitzerien kasvattamiseen. Tämän jälkeen muutama muukin talli alkoi pienimuotoisesti kasvattamaan rotua. Jalostus on kuitenkin yhä melko pienimuotoista, eikä suurta kannan nousua ole vieläkään havaittavissa.

Jalostusmääritelmä

Pääasiassa jalostuksessa pyritään käyttämään lewitzereitä, mutta koska kanta on suppea ja näin ollen sukusiittoisuuden mahdollisuus on korkea, muutkin rodut ovat sallittuja (näin myös IRL). Rodut ovat ennalta määriteltyjä ja niitä saa esiintyä ponissa korkeintaan 50%, jotta poni lasketaan lewitzeriksi. Lisäksi ponin tulee täyttää muut rotumääritelmät.

Seuraavat rodut hyväksytään lewitzerin jalostukseen:

Rotumääritelmä

Pää

Pää on kuiva, suuri ja suoralinjainen, aavistuksen kyömy. Silmät ovat kirkkaat ja hyvin asettuneet. Korvat ovat suipot.

Kaula

Kaula on hyvin muodostunut, ei liian korkealle kiinnittynyt. Alakaula ei toivottu.

Runko

Runko on tasapainoiset mittasuhteet ja lihaksikas, ei liian pitkä. Hyvät, riittävän avoimet ja lihaksikkaat lavat, joilla riittävä liikevapaus ja hyvä rinnansyvyys ja -leveys. Melko loiva lautanen.

Jalat

Jalat ovat kuivat, vahvat ja hyvä niveleiset. Kaviot ovat kovat ja hyvin muotoutuneet.

Kaviot

Kavioiden tulee olla pyöreät ja hyvämuotoiset. Kavioaines on kovaa.

Liikkeet

Liikkeet ovat tilavat, lennokkaat, tahdikkaat sekä riittävän elastiset ja kevyet, jossa selvä työntö takaa.

Luonne

Lewitzer on luonteeltaan vaatimaton, avoin ja ystävällinen, kuitenkin vahva persoona. Se on myös oppivainen ja menestysvalmis; sillä on hyvä suorituskyky ja nopea palautumiskyky.

Lähteet