Näyttelyjaos

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näyttelyjaos
Lyhenne NJ
Laji [[Näyttelyt]]
Alaisuus VRL (Itsenäinen vuodet 2005-2014)
Perustettu 2001? (Raisa O.?)
Ylläpitäjä Kerppa
Vanhat ylläpitäjät {{{v_ylläpitäjät}}}
Tilanne Aktiivinen
Omat sivut kerppa.net
Ulkomaisia vastineita

[[Luokka:Näyttelyt]]

Virtuaalinen Näyttelyjaos, eli tutummin NJ, on näyttelyitä valvova ja sitä kautta hevosten tasoa edistämään pyrkivä jaos. NJ oli ensimmäinen VRL:n alainen kilpailujaos ja se loi pohjan virtuaalimaailman järjestäytyneelle näyttelytoiminnalle. Näyttelyjaos on todennäköisesti historiansa aikana herättänyt enemmän keskustelua, riitoja ja draamaa kuin muut kilpailujaokset yhteensä. Jopa siinä määrin, että jatkuvien valitusten ja sitä seuranneen huonon ylläpidettävyyden takia se poistettiin VRL:n alaisuudesta syksyllä 2005. Nykyään keskustelu Näyttelyjaoksen ympärillä on rauhoittunut merkittävästi.

NJ:n alaisten näyttelyiden tuloksista vastaavat ainoastaan jaoksen kouluttamat ja hyväksymät tuomarit, tällä pyritään saaman näyttelyistä puolueettomat ja virtuaalimaailman mittakaavassa asiantuntevat tulokset. NJ:n alaisia näyttelyitä voivat järjestää virtuaaliset tallit, yhdistykset, seurat ja yksityishenkilöt sääntöjen puitteissa. Näyttelyiden pitäminen tuo mukavaa vaihtelua muiden kilpailuiden sekaan.

Näyttelyjaos ryhmittelee hevos- ja ponirodut roturyhmiin tyypin ja harvinaisuuden mukaan. Ryhmittely on tehty selkeyttämään sitä, mitkä rodut saavat osallistua minkäkin tyypin luokkiin. Sama rotu voi kuulua useampaan ryhmään. Ryhmiä ovat harvinaiset rodut, ponit, hevoset, kylmäveriset, lämminveriset ja puoliveriset.

Historia

Näyttelyjaos oli ensimmäinen VRL:n alainen kilpailujaos ja siitä tuli nopeasti erittäin tärkeä osa virtuaalimaailmaa. Näyttelyjaoksen historia on pitklti myös virtuaalisten näyttelyiden historiaa. NJ:n kautta hevoset saivat myös kantakirjausoikeuden VRL:n kantakirjoihin. Koska näyttelytuloksia alettiin pitää hevosen jalostuskäytön kannalta tärkeimpinä tuloksina, näyttelytuomareihin ja jaoksen ylläpitäjiin alkoi kohdistua suuria paineita. Heihin kohdistui paljon aiheetontakin kritiikkiä, heitä syyteltiin kaverien hevosten suosimisesta ja heidän tuomarointitaitojaan haukuttiin. Näihin aikoihin keskustelu kävi kiivaana jaoksen vieraskirjassa, ja koska näyttelytuloksia pidettiin todella tärkeinä, ihmiset olivat helposti takajaloillaan jos oma hevonen sai huonon arvostelun.

Osa kritiikistä oli myös täysin aiheellista, erityisesti harvinaisten rotujen arvostelu saattoi olla melko sattumanvaraista. Yksi tunnetuimmista tapauksista on ahaltekien rakennearvostelu vuosina 2001 ja erityisesti 2002, jolloin alkoi ensimmäinen "tekkebuumi" virtuaalimaailmassa ja niitä alkoi myös näkyä NJ-näyttelyissä. Erityisesti sekaluokissa hyvärakenteisetkin ahaltekit jäivät erikoisen ja puoliverinäkökulmasta katsoen täysin virheellisen rakenteensa takia helposti viimeisille sijoille luokissa. Rotukohtaistenkaan luokkien arvostelu ei noudattanut ahaltekin rotumääritelmän mukaisia ihanteita. Tästä asiasta käytiin foorumeilla paljon keskusteluja ja ajan myötä ahaltekien ja muiden harvinaisempien rotujen rakennearvosteluun saatiin muutosta parempaan päin.

Kun Anni lopetti NJ:n ylläpidon heinäkuussa 2005, uusi pitäjä joutui lähes heti valituksi tulemisensa jälkeen hurjaan ryöpytykseen. Häntä syytettiin mm. luvattomista kuvista. Hän lopetti tehtävässä ennen kuin ehti kunnolla edes aloittaakaan. Uuden ylläpitäjän etsiminen osoittautui lopulta turhaksi, ja Meepu päätyi lähes koko virtuaalimaailmaa kohauttaneeseen päätökseen: NJ potkittiin pois VRL:n alaisuudesta, vähintään puolen vuoden mittaiselle jäähylle, jolta se ei ole koskaan palannut.

Potkujen jälkeen NJ ei kuitenkaan lopettanut. Jaoksen kohtaloa puitiin usealla eli virtuaalihevosfoorumilla usean eri topikin verran ja lopulta sen otti huostaansa Jessica, joka ylläpiti NJ:tä lähes vuoden. Kun jaos siirtyi häneltä eteenpäin, harrastajien näyttelyfanaattisuus oli jo vähentynyt eikä Näyttelyjaos enää tämän jälkeen aiheuttanut suurta draamaa virtuaalimaailmassa. Muissa lajeissa kilpaileminen oli myös kasvattanut suosiotaan merkittävästi, eikä pelkillä näyttelytuloksilla ollut enää niin suurta painoa.

Näyttelyjaoksen ansiosta myös virtuaalihevosilla pidettävät kuvat kehittyivät. Aluksi hyviä palkintoja saattoi saada sellaisellakin kuvalla jossa hevosella oli satula selässä, eikä se seissyt nätisti. Pikkuhiljaa kuvien taso alkoi kehittyä, ja nykyään lähes poikkeuksetta kaikilla näyttelypalkinnon saajilla on kunnollinen rakennekuva.

Ylläpitäjät

 • Raisa Ojaniemi 2001-2003
 • Marjo U 2003 - 2004
 • Anna A (Helmikuu 2004 - Huhtikuu 2004)
 • Anni (Huhtikuu 2004 - Heinäkuu 2005)
 • Minna (Heinäkuu 2005-Lokakuu 2005)
  • --- Pois VRL:n alaisuudesta 19. lokakuuta 2005
 • Jessica (Lokakuu 2005 - Maaliskuu 2006)
 • Eija P (Maaliskuu 2006 - Elokuu 2008, Aluksi yhdessä -Golffiksen kanssa)
 • Sara K. (elokuu 2008 - marraskuu 2008)
 • Kati K. (elokuu 2008 - syyskuu 2008)
 • Sallis L. (marraskuu 2008 - huhtikuu 2009)
 • Sara K. (huhtikuu 2009 - toukokuu 2012)
 • Terhi N. (toukokuu 2012 - ??)
 • ChristaW (?? - helmikuu 2014)
 • Kerppa (maaliskuu 2014 - )

Lähteet