Opetusjaos

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opetusjaos
Lyhenne OJ
Kohderyhmä Ratsastuskoulutoiminta
Alaisuus VRL
Perustettu 2004
Ylläpitäjä Marsupieni, Satu
Tilanne Lopettanut
Omat sivut geocities.com/opetusjaos
Ulkomaisia vastineita ei ole

Opetusjaos perustettiin vuoden 2004 kesäkuussa ratsastuskoulujen lisäämiseksi ja muutenkin valmennuksen ja tuntien elvyttämiseksi. Sitä voidaan pitää Ratsastuskoululiiton edeltäjänä. Perustamiseen herättiin, koska virtuaalimaailmassa oli useita jaoksia ja palveluita kilpailemista ja jalostusta varten, mutta tuntihevosilla ei ollut juurikaan virallista asemaa. Opetusjaokseen kuuluu mm. tuntihevosten rekisteröinti ja laatuarvostelu, opettajien kouluttaminen ja ratsastuskoulujen tason tarkkailu. Myös ruunien aseman kohentaminen oli tärkeää. Opetusjaos oli siis ratsastuskoulujen oma jaos, jonka toimintaan kaikkien ratsastuskoulu- ja valmennustoiminnasta kiinnostuneiden toivottiin tulevan mukaan.

Idea oli hyvä, ja toteutuskin mukiinmenevä, mutta ylläpitäjien aika ei lopulta riittänyt.

Taitopisteet

Opetusjaoksen tarkoituksiin kuului myös se, että hevoset ja ratsastajat voivat kehittyä konkreettisesti tasolta toiselle käymällä tunneilla ja valmennuksissa, ja ansaitsemalla näin taitopisteitä. Näistä taitopisteistä oli hyötyä mm. tuntihevosten laatuarvosteluissa. Tuntihevosen voi ilmoittaa Opetusjaoksen laatuarvosteluun, jos sillä on vähintään 5 taitopistettä ja se on läpäissyt tuntihevoskatselmuksen.

Tuntihevosten katselmus ja laatuarvostelu

Tuntihevoskatselmus oli lyhyt muodollisuus, jossa tarkastettiin soveltuuko hevonen tuntihevoseksi. Tuntihevosten laatuarvostelussa, toisin kuin muissa virtuaalimaailman laatuarvosteluissa, ei painotettu kisamenestystä tai ulkonäköä. Tuntihevonen pärjäsi kuvattomanakin. Tärkeimpiin ominaisuuksiin kuului luonne ja taitopisteet. Kilpailumenestystä ei tarvittu, mutta se oli hyvä lisä. Menestyksellä ei ollut niin väliä, mutta kokemusta eri lajeista ja kisoista oli hyvä olla. Tuntihevosten sivuja tarkasteltiin hoitajien silmin. Löytyikö tarpeeksi tietoa hevosesta, sen varusteista jne. Luonne oli kuitenkin tärkein.

Ratsastuskoulujen ja opettajien luokittelu

Ratsastuskouluja ja opettajia luokitettiin myös. Ratsastuskoulujen kriteerit pohjautuivat vahvasti tuntihevosten tasoon (sopivuuteen työhönsä, ei kilpailutasoon), tuntitoiminnan ja opetuksen tasoon sekä tallin yleiseen tasoon (ulkoasu, turvallisuustekijöistä kertominen, kypäräpakko...). Ratsastuksenopettajat luokitettiin koetunnin ja taitojen mukaan. Valmentajien luokituksen kriteereihin kuului myös opettajan oma kisamenestys, mutta valmentajaksi saattoi luokittautua vain, kun oli saanut hyväksytyn luokituksen opettajana.

Kilpailutoiminta tuntihevosille

OJ järjesti myös VRL:n alaisia kilpailuja tuntihevosille, lajeina ne yleisimmät joita ratsastuskouluilla opetettiin. Näiden kisojen ilmoittautumisissa kysyttiin myös mahdollisia "taitopisteitä" eli tuntirankingpisteitä, jolloin jokaisen hevosen taso oli selvillä ja näin tulokset olivat realistisempia.

Lähteet

OJ:n toinen ylläpitäjä, Marsupieni.