Rabicano

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rautias rabicano (suuri kuvio)

Rabicano on melko harvinainen ja vasta hiljattain tunnistettu kuviotyyppi, joka lisää hevoseen valkoisia sekakarvoja yleensä alkaen hännäntyvestä. Usein rabicanokuviointia voidaan kutsua päistärkarvaiseksi, mutta hevonen voi olla päistärkarvainen ilman rabicanoa ja toisaalta rabicano ei aina lisää peitinkarvaan päistärkarvaisuutta. Termi rabicano tulee ilmeisesti espanjasta ja tarkoittaa "valkoista häntää".

Vähäisimmillään rabicanolla on vain muutamia valkoisia karvoja hännäntyvessä, jolloin sitä ei tunnisteta ulkonäön perusteella rabicanoksi. Tällainen hyvin minimaalinen rabicano ei yleensä näy valokuvissa. Toisinaan rabicano lisää sekakarvoja hevosen lautasille ja kupeille. Suuri rabicanokuvio lisää valkoisia karvoja koko runkoon, mahdollisesti kaulalle asti ja voi muuttaa hännän kokonaan valkoiseksi.

Isokuvioinen rabicano voi olla vaikea erottaa päistäriköstä, mutta tyypillisesti päistäriköllä on valkoista karvaa hyvin tasaisesti rungossa ja kaulalla, kun taas rabicanolla on yleensä tummempia ja vaaleampia kohtia (kts. kuva) ja vaaleaa väriä on yleensä enemmän takaosassa kuin etuosassa ja varsinkaan kaulalla. Päistärikön häntä on tumma, rabicanolla puolestaan on valkoisia karvoja ainakin tyvessä, mutta usein hännässä on valkoista laajemminkin. Rabicano voi aiheuttaa myös pystyjä raitamaisia kuvioita hevosen kylkiin (kts. kuva), jotka voi sekoittaa brindle-kuvioon.

Rabicanon voinee sekoittaa joskus myös tietyntyyppisiin tiikerinkirjaviin, joilla on yhdistelmä blanket-kuviota ja roaningia. Rabicanolta kuitenkin puuttuvat tiikerinkirjaville tyypilliset juovakaviot ja täplikäs iho.

Rabicanoa on perinteisesti esiintynyt erityisesti arabeilla, joilla suurikuvioisia rabicanoja on toisinaan erehdytty luulemaan päistäriköiksi, mutta päistärikköä ei puhtailla arabeilla esiinny lainkaan. Rabicanoa esiintyy muillakin roduilla, kuten englantilaisilla täysiverisillä ja welsh-poneilla.

Rabicanoa pidetään yhden geenin aiheuttamana, dominoivana ominaisuutena. Sen perinnöllisyyden tutkiminen on kuitenkin haastavaa, koska sille ei ole olemassa geenitestiä ja hännäntyven valkoiset karvat, rabicanon tärkein tuntomerkki, peittyvät näkymättömiin, jos hevosen häntä on valkoinen tai vaalea jo perusvärin takia. Tällaisia värejä ovat liinakot ja liinahtavajouhiset rautiaat, voikot, tuplavoikot, kimot, osa hopeanruunikoista ja -mustista, osa hallakkoväreistä ja sopivasti kuvioidut lehmän- ja tiikerinkirjavat.