Rautias

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punarautias welsh C

Rautiaan hevosen peitinkarva on ruskea, sävy voi vaihdella vaaleasta tummaan. Jalat ovat samanväriset tai vaaleammat kuin peitinkarva. Jouhet (harja ja häntä) ovat joko samanväriset, tummemmat, vaaleammat, harmaansävyiset tai täysin valkoiset mutteivät koskaan mustat. Rautiasta hevosta kutsutaan joskus myös nimityksellä raudikko. Värin lyhenne on rt.

Rautias on periaatteessa helppo tunnistaa muista väreistä, mutta hyvin tumma rautias voi sekaantua tummaan ruunikkoon tai peräti jopa mustaan. Vaalea, liinaharjainen rautias voi puolestaan näyttää paljon voikolta, mutta voikon tuntomerkkinä on yleensä selkeästi kellertävä sävy, kun rautias on enemmän ruskean tai punaisen sävyinen.

Rautias on muiden perusvärien ohella hevosten yleisimpiä värejä miltei rodusta riippumatta.

Vaaleanrautias (vrt): väriltään vaaleanruskea, ei punertava. Jouhet ovat usein vaaleammat tai valkoiset, mutta voivat olla myös peitinkarvan väriset.

Vaaleanpunarautias (vprt): väriltään vaaleanruskea ja karvassa näkyy selkeästi punertava sävy. Jouhet ovat joko peitinkarvan väriset, vaaleammat tai valkoiset. Jalat, erityisesti jalkojen sisäpinnat voivat olla vaaleat tai valkoiset (ns. pangare-väritys).

Punarautias (prt): väriltään punertavanruskea, sävy muistuttaa ketun tai suomenpystykorvan väritystä. Jouhet samanväriset tai vaaleammat.

Tummanpunarautias (tprt): väriltään tummanruskea ja karvassa on selvästi punertava sävy. Väri muistuttaa tummaa kuparia. Jouhet usein samanväriset tai hieman vaaleammat.

Tummanrautias (trt): tummanruskea, ilman punertavaa sävyä. Jouhet samanväriset tai joskus vaaleammat.

Maksanrautias (mksrt): maksanvärinen peitinkarva, yleensä merkitään tummanrautiaaksi tai tummanpunarautiaaksi sävystä riippuen.

Kulorautias (klrt): hieman harmaaseen vivahtava ruskea, usein peitinkarvassa on papurikkokuviointia. Hamppu- tai kulojouhet ovat yleiset. Peitinkarvan väri voi vaihdella vuodenaikojen mukaan.

Sysirautias (sysrt): erittäin tummanruskea tai mustanruskea peitinkarva. Voi helposti sekoittua kulomustaan tai mustanruunikkoon.

Savakkorautias (srt): tumman tai vaalean saven värinen peitinkarva (ts. erisävyisen harmahtavanruskea), papurikkokuviointi yleistä, usein kulojouhinen.

Kanelinrautias (krt): vanhentunut nimitys hopeanruunikolle tai hopeanmustalle, jotka ulkoasultaan saattavat muistuttaa rautiasta.

Liinakko

Liinakko (lkk/lkko) eli liinaharjainen/liinajouhinen rautias on rautias, jonka jouhet ovat täysin tai lähes valkoiset. Liinakko ei siis varsinaisesti ole väri itsessään vaan rautiaan muunnos.

Liinaharjainen : hevonen, jonka harja on valkoinen tai hyvin vaalea, mutta häntä tummempi

Liinajouhinen: hevosella sekä häntä että harja ovat valkoiset tai hyvin vaaleat

Liinahtavat jouhet (lht): perusväriä vaaleammat, mutteivät täysin valkoiset jouhet

Hamppujouhinen (hpjh): hevosen harjassa ja/tai hännässä on harmaita jouhia tai osa jouhista on mustia tai tummia ja osa valkoisia.

Kulojouhinen (kljh): jouhet tummanharmaat, mutta erityisesti jouhien latvat ja päällimmäiset jouhet ovat vaaleammat

Liinakko on melko harvinainen väri varsinkin jalostetuilla roduilla. Suomenhevosella ja monilla muilla melko alkukantaisilla roduilla se on yleisempi, suomenhevosella perinteisesti myös toivottu väri. Hopeanruunikko ja joskus myös hopeanmusta muistuttavat ulkoisesti usein tummaa, liinajouhista rautiasta, vaikka eivät geneettisesti olekaan rautiaita.