Ruunikko

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tummanruunikko trakehner

Ruunikon peitinkarva on ruskea ja sen jalat ja jouhet ovat mustat. Jaloissa musta väri yltää yleensä polviin ja kintereisiin asti. Peitinkarvan sävy vaihtelee vaaleasta mustanruskeaan. Tumminta ruunikon sävyä kutsutaan mustanruunikoksi ja erityisesti valokuvista voi olla vaikea erottaa musta ja mustanruunikko toisistaan. Mustanruunikolla on yleensä kuitenkin rusehtavaa sävyä turvassa, kainaloissa ja kupeilla, tämä näkyy helpoimmin auringonvalossa, musta taas on täysin musta. Ruunikon lyhenne on rn. Ruunikko on perusväreistä yleisin, vaikkakin eri rotujen värijakaumissa on eroja. Clevelandinruunikko on tiettävästi ainoa rotu, jolla ruunikko on ainoa sallittu väri.

Vaaleanruunikko (vrn): peitinkarva vaaleanruskea, ei punertava. Usein jauhokuono ja vaalea vatsa. Jalat ja jouhet mustat. Vaaleanruunikon voi melko helposti sekoittaa ruunivoikkoon tai ruunihallakkoon, jotka ovat vaaleansävyisiä, tummajalkaisia ja yleensä myös tummajouhisia värejä.

Vaaleanpunaruunikko (vprn): peitinkarva vaaleanruskea, selkeästi punertavansävyinen. Usein myös jauhokuono ja vaalea vatsa sekä jalkojen sisäpinnat ns. pangare-kuvio). Jalat ja jouhet mustat. Tätä ei voi yleensä sekoittaa ruunivoikkoon tai ruunihallakkoon, koska nämä ovat yleissävyltään usein kellertäviä eivätkä punertavia kuten vaaleanpunaruunikko.

Punaruunikko (prn): peitinkarva punertavanruskea, muistuttaa kettua tai suomenpystykorvaa. Jalat ja jouhet mustat.

Tummanpunaruunikko (tprn): peitinkarva tummanruskea, selkeästi punertavansävyinen. Melko tyypillistä että väri on tummempi rungon yläosissa ja vaalenee hieman vatsaa ja jalkoja kohti. Papurikkokuviointiakin esiintyy. Jalat ja jouhet mustat.

Tummanruunikko (trn): tummanruskea peitinkarva, ei punertava. Samoin kuin tummanpunaruunikolla, tummanruunikollakin väri on yleensä tummin rungon yläosassa ja papurikkokuviointia esiintyy. Jalat ja jouhet mustat.

Mustanruunikko (mrn): mustanruskea tai liki musta hevonen, jolla kuitenkin yleensä näkyy ruskeata sävyä silmien ympärillä, turvassa, kainaloissa ja kupeilla. Mustanruunikon erottaminen mustasta, kulomustasta tai erityisesti harvinaisemmasta mustanvoikosta voi olla hankalaa. Joillain mustanvoikoilla väri vaihtelee vuodenajan mukaan ja toisinaan peitinkarvassa näkyy selkeästi ruskeaa, mutta joskus hevonen on lähestulkoon musta.

Villiruunikko

Villiruunikko amerikanravuri

Villiruunikko on ruunikon muunnos, jonka tunnistaa siitä, että sillä on jaloissa mustaa vain vuohisiin asti. Yleensä myös polvien ja kintereiden kohdalla on mustaa tai muuta karvaa tummempaa sävyä, mutta säärissä on selkeän ruskeata sävyä. Tavallisella ruunikolla musta väri ylettyy polviin ja kintereisiin asti tai ylemmäs.