Shetlanninponi

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Shetlanninponi
Shetlanninponi.jpg
Tyyppi poni
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Shetlandinsaaret (Iso-Britannia)
Polveutuminen Tundrahevonen
Muita nimityksiä she / SH (lyhenne), shettis / shetu / shetikka (lempinimi), Shetland pony (engl), Shetlandpony (saks), Shetlandsponny (ruots)
Käyttötarkoitus lastenratsu, raviponi, valjakkoajo
Ominaisuudet
Värit kaikki paitsi tiikerinkirjava
Säkäkorkeus max 107cm (minishe max 86 cm)


Shetlanninponi on pieni ja roteva ponirotu. Säkäkorkeus on rotumääritelmän mukaan korkeintaan 107 cm, eikä 2–3-vuotias poni saa olla yli 104 cm. Erityisen pienikokoisia shetlanninponeja kasvatetaan myös erikseen minishetlanninponeina, joiden suurin sallittu korkeus on 86 cm. Shetlanninponit ovat runsasjouhisia, ja niiden talvikarva on erittäin paksu. Rodussa ovat sallittuja kaikki värit pilkullista eli tiikerinkirjavaa lukuunottamatta, joskin yleisimpiä ovat perusvärit musta, rautias ja ruunikko. Harvinaisempia ovat voikkovärit, hallakot, kimot ja lehmänkirjavat (tobianokirjava). Musta lienee rodun alkuperäinen väritys.

Shetlanninponi on yleensä mukavaluonteinen, ystävällinen ja älykäs poni. Se oppii kuitenkin helposti myös temppuja ja koiruuksia. Shetlanninponeja pidetään usein itsepäisinä ja jopa hankalina, mutta yleensä syy hankaluuksiin on taitamaton omistaja, puutteellinen koulutus tai liiallinen makupalojen anto. Oikeanlaisella tapakasvatuksella shetlanninponista saa mukavan harrastusponin.

Käyttö

Erittäin suosittu shetlanninponien kilpailumuoto virtuaalimaailmassa on näyttelyt, joihin ponit voivat ottaa osaa varsasta alkaen. Shetlanninponi saavuttaa aikuiskokonsa vasta 6–7-vuotiaana, joten sen ratsukoulutus aloitetaan useimpia muita rotuja myöhemmin, noin neljäntenä ikävuotena. Virtuaalimaailmassa tätä ei kuitenkaan usein noudateta. Shetlanninponi on pienestä koostaan huolimatta vahva poni, joka jaksaa kantaa melkein 50-kiloista ratsastajaa.

Koska virtuaalimaailmassa kokorajoituksia ei ole, shetlanninponit ovat suosittuja ratsuja lähes lajiin kuin lajiin. Shettisratsukoita näkyy helpoissa este-, koulu- ja kenttäluokissa, lisäksi myös ponilaukat, lännenratsastus, suunnistusratsastus ja matkaratsastus voivat sopia shetlanninponille. Etenkin ratsulajeissa monet pitävät tärkeänä sitä, että poni kilpailee realistisilla tasoilla. Shetlanninponi ei voi hypätä metriä tai kilpailla vaativammissa kouluratsastusluokissa.

Shetlanninponi on sopiva myös kärryjen eteen ja sitä käytetäänkin valjakkoajossa tai raviponina. Alle 107 cm korkeat ponit kilpailevat raveissa A-kategoriassa ja ylikorkeat shetlanninponit 107–130 cm korkeille poneille tarkoitetussa B-kategoriassa. Rodun parhaat kilometriajat alittavat kaksi minuuttia. Valjakkoajossa shetlanninponi voi kilpailla noviisiluokista lähtien aina vaativalle tasolle asti ponivaljakoille tarkoitetuisa luokissa. Virtuaalimaailmassa järjestetään silloin tällöin myös ohjasajo- ja poniagilitykilpailuja, joihin shetlanninponit voivat myös osallistua.

Rotuyhdistykset

Shetlanninponeille on ollut virtuaalihistorian aikana useita rotuyhdistyksiä, joista yksikään ei ole ollut kovin pitkäikäinen saati aktiivinen. Shetlanninponeille on myös olemassa Virtuaalinen Shetlanninponilaatuarvostelu.

Historia

Historiaosuus on vajaa, toivottavasti joku rodun historian tuntija täydentäisi sitä.

Shetlanninponi rotuna on oikeassa elämässä hyvin suosittu ja yleinen, joten ei ole yllätys että se on sitä myös virtuaalimaailmassa. Shetlanninponeja on kasvatettu "aina", heti virtuaalimaailman alkuajoista lähtien.

Rodun tunnettuja kasvattajia vuosien varrella:

 • Greymask's talli: 2000-2005 (Kasvattajanimi Harmaanaaman)
  • Greymaskin tunnetuimpia shetlanninponikasvatteja on Harmaanaaman Taste Of Perfection, ja sen jälkeläiset (Harmaanaaman Taste of-alkuiset shetlanninponit).
 • Ruiskukka: 2001-2008 (Kasvattajanimet Cornflower's ja Ruiskukan)
  • Ruiskukan ensimmäinen, ja varmasti yksi tunnetuimmista kasvateista oli Cornflower's Snow-Dinosaur. Se ja sen jälkeläiset näkyvät nykyäänkin pitkissä sukutauluissa.
 • Ceridwyn: 2002-2008 (Kasvattajanimi CW)
  • Ceridwynin shetlanninponikasvateista on vaikea nostaa yhtä ylitse muiden, sillä menestyneitä ja paljon siitokseen vaikuttaneita Ceridwyniläisiä on useita. Ceridwyniä voidaan perustellusti pitää virtuaalimaailman ensimmäisen vuosikymmenen vaikuttavimpana shetlanninponikasvattajana.
 • Crossroad Stud: 2003-2007 (Kasvattajanimi CRS)
 • Kaviopolun Ratsastuskeskus: 2003-2006 (Kasvattajanimi Kaviopolun)
 • Tiiterin talli: 2003-2004 (Kasvattajanimet Tiit's ja Tiiterin)
 • Edenelle Ponies: 2005 -> (Kasvattajanimi Edenelle)
 • Virtuaalitalli Dei: 2005 -> (Kasvattajanimi Dei)

Nykyhetki

Nykypäiväosuus on vajaa, toivottavasti joku rodun harrastaja täydentäisi sitä.

Merkittäviä nykyisiä vaikuttajia