Ulkoasu

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sana ulkoasu tarkoittaa käytännössä nettisuvun ulkonäköä. Jokaisella sivulla on ulkoasu, vaikka kyseessä olisi valkoinen pohja, jolla on mustaa tekstiä. Ulkoasuun kuuluvat sivuton asettelut, muotoilut, värit ja grafiikat. Sanat layout (englanninkielinen termi), leiska ja ulkka tarkoittavat niin ikään sivuston ulkoasua.

Netissä on tarjolla paljon vapaasti kopioitavia ulkoasuja, joiden koodin saa halutessaan ottaa käyttöön omille sivuilleen. Näiden käytölle on usein asetettu samantapaisia ehtoja kuin vapaasti kopioitaville kuville (ks. artikkeli Vapaasti kopioitavat kuvat)), kuten esimerkiksi koodin tarjoavan sivuston linkittäminen sivulla, jolla ulkoasu otetaan käyttöön.

Ulkoasuista on tullut hyvin tärkeä osa virtuaalitalleja: ne luovat ison osan tallin antamasta mielikuvasta ja ovat osa sen identiteettiä. Tekniikan ja harrastajien taitojen kehittyessä myös ulkoasut ovat muuttuneet monimutkaisemmiksi ja "hienommiksi", valitettavasti tämä tarkoittaa usein raskata grafiikkaa (isoja ja laadultaan tarkkoja kuvia ulkoasun osina) ja käyttäjäystävällisyyden kärsimistä. Talleja, joilla on hieno, itsetehty ulkoasu, arvostetaan yleisesti enemmän kuin talleja, joilla on vapaastikopioitava ulkoasu. Toisaalta paljon arvostusta saavat myös tallit, joilla on jonkun virtuaaliharrastajan tekemä hieno ulkoasu riippumatta siitä, onko tämä tallin omistaja. Tämä on johtanut siihen, että foorumeilla pyydetään paljon apua ulkoasun suunnitteluun ja toteutukseen. Yleensä toisen henkilön tilauksesta tekemästä ulkoasusta maksetaan "palkkaa", joka on useimmiten kuvia tai palveluksia (tekstien kirjoittamista tai vastaavaa), mutta nykyisin yhä useammin myös todellista rahaa.

Mitä ulkoasun tekemiseen tarvitaan?

Ulkoasun luomiseen alusta alkaen itse tarvitaan ainakin alkeellinen ymmärrys erilaisista koodikielistä. Yksinkertaisimmillaan HTML:sta, jonka yhteydessä on kuitenkin suositeltavaa käyttää myös CSS:ia. Koodeja voidaan kirjoittaa käsin mihin tahansa tekstinkäsittelyohjelmaan, joista varmaan yleisimmin käytetty on muistio (notepad). Kirjoitetun koodin siirtäminen nettiin suoritetaan joko kopioimalla se palveluntarjoajan omaan alustaan tai käyttämällä erilaisia ohjelmia, joiden avulla koko tiedosto siirretään omalle sivutilalle.

Toisena olennaisena osana ulkoasun tekoon kuuluu kuvankäsittely, mikäli sivustolle halutaan esille jonkinlaista grafiikkaa. Tämän vuoksi ulkosun tekemistä varten tarvitaan jonkinlainen kuvankäsittelyohjelma. Yksinkertaisimmillaan se voi olla Paint, jolla pystyy leikkaamaan kuvia ja värjäämään tiettyjä alueita. Paint on kuitenkin ominaisuuksiltaan varsin rajoittunut, joten monet suosivat monimutkaisempia kuvankäsittelyohjelmia, joista monet ovat maksullisia.

Markkinoilla on tarjolla myös monenlaisia helppokäyttöisiä ohjelmia (niin sanottuja sivueditoreja löytyy myös joiltakin ilmaispalvelimilta), joilla sivustonsa voi luoda niin sanotusti leikkaa liimaa -periaatteella. Tällaiset ohjelmat tuottavat kuitenkin usein paljon turhaa koodia, joka tekee sivustosta raskaamman kuin sen tarvitsisi olla. Monet näistä ohjelmista (etenkin halvemmat tai ilmaiset) ovat myös ominaisuuksiltaan rajallisia. Käsin kirjoitetulla koodilla voidaan usein luoda monipuolisempia sivuja.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Veikkalay - vapaasti kopioitavia ulkoasuja
Puskalennätin-blogin artikkeli Millainen on hyvä ulkoasu? (esittelee kirjoittajan Eilowy näkemyksen aiheesta)

Katso myös

Ulkoasupohja
Mappaus