Yleislaatuarvostelu

Virtuaaliwikistä
(Ohjattu sivulta YLA)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleislaatuarvostelu
Alaisuus VRL (ollut myös itsenäisenä)
Perustettu 2002
Ylläpitäjä Katja
Rajaus Tarkoitettu kaikille
Jaettavat palkinnot YLA1, YLA2 ja YLA3
Arvostelukohdat rakenne, luonnekuvaus, kisamenestys, sukutaulu ja jälkeläiset
Tilanne Aktiivinen
Omat sivut http://yleislaatu.webs.com/
Ulkomaisia vastineita SISF Premiering

Yleislaatuarvostelu eli YLA on noin joka toinen kuukausi järjestettävä tilaisuus, jossa virtuaalihevoset arvostellaan ja pisteytetään rakenteen, sanallisten kuvausten, kisamenestyksen, sukutaulun ja jälkeläisten perusteella. Idea YLA:sta lähti keväällä 2002 siitä havainnosta, että 'hyvä hevonen' -käsite tuntui kummasti vääristyneen. Tuohon aikaan hevosilta puuttui lähes kaikki muut osa-alueet hyvää rakennekuvaa ja näyttelyosallistumisia lukuunottamatta NJ-näyttelyiden ollessa tupaten täynnnä: näyttelyarvonimet ja kantakirjapalkinnot ainoita hyvän hevosen mittareita. Hevostalli.netissä käytyjen keskustelujen perusteella Virginia loi pisteytyskaavan laatuarvostelulle, joka ottaisi huomioon muutakin kuin vain hevosen rakenteen. Ylläpitäjäksi ryhtyi Meepu ja näin oli syntynyt Yleislaatuarvostelu.

Yleislaatuarvostelun nykyinen ylläpitäjä Katja aloitti tehtävässään 5.2.2009, häntä edelsi Amar. Amarin edeltäjä Mirzu otti edelliseltä ylläpitäjältä (Stina) laatuarvostelun hoitoonsa tammikuun alussa 2004. Tätä ennen yleislaatuarvostelua ovat hoitaneet Meepu, Kati Heikkilä, Sandi (11/2002?), Meepu (etsi uuden pitäjän), Maya (12/2002?-02/2003) ja Stina (06.02.2003-10.01.2004).

YLA:n varatuomarijärjestelmä otettiin käyttöön syyskuussa 2003 luokkakohtaisesti. Tätä ennen esimerkiksi tuomarien omat hevoset lankesivat kulloisenkin ylläpitäjän arvosteltavaksi.

Hevosen arvostelu

YLA-ilmoittautumiset suoritetaan ilmoittamalla hevosen perustiedot (nimi, osoite, sukupuoli, rotu, omistaja) annettujen ohjeiden mukaan. Luokkajaossa jaetaan ponit neljään eri luokkaan säkäkorkeuden perusteella: A-ponit alle 108 cm, B-ponit 108-130 cm, C-ponit 131-140 cm ja D-ponit 141-148 cm. Suomenhevosille, kylmäverisille, täysiverisille, lämminverisille, puoliverisille ja piirretyillä kuvilla oleville on omat ori- ja tammaluokkansa.

Hevoset arvostellaan yksilöinä, eikä niitä verrata toisiinsa. Luokkavoittaja- ja tilaisuuden paras (AP1-AP5) -palkintoja jaetaan yhteispistemäärien perusteella. Lisäksi palkitaan myös tilaisuuden parhaat rakennepisteet, kuvauspisteet, sukupisteet ja kisapisteet.

Palkintoihin pisteytetään hevosen rakenne (valokuvasta tai piirretystä kuvasta), luonnekuvaus, sukutaulu ja/tai sukukuvaus, jälkeläiset ja kilpailumenestys. Lisäpisteitä (sisältyvät eri osa-alueiden pisteisiin) voi saada esimerkiksi päiväkirjasta, valmennuksista ja sijoittumisesta suhteutetulla arvonnalla käydyissä kisoissa. YLA huomioi hevosen kokonaisuutena, mukaanlukien koulutustason realistisuuden suhteessa rotuun ja ikään. Esimerkiksi luonnekuvauksen pisteytykseen liittyy sisällöllisiä kriteerejä pelkän määrän sijaan. Jokaiselle osiolle on myös maksimipisteet, joita ei voi ylittää.

Rakennearvostelu

Rakennearvostelusta voi hevonen saada maksimissaan 41 pistettä. Pisteet määräytyvät eri rakennekohtien yhteispisteistä, pääpaino on yleisvaikutelmalla ja rotu- ja sukupuolileimoilla. Näistä kolmesta kohdasta maksimipistemäärä kustakin on 7 pistettä eli maksimissaan näistä voi saada 21 pistettä. Varsinaisesta rakenteesta arvostellaan pää ja kaula, etuosa, runko ja jalat, kukin kohta on maksimissaan 5 pisteen arvoinen.

Tällainen pistepohjainen arvostelu eroaa esimerkiksi näyttelyarvosteluista siinä mielessä, että näyttelyissä hevosia verrataan toisiinsa, YLAssa ei. Näyttelyissä jokin virhe, esimerkiksi heikko sukupuoli- tai rotuleima voi tiputtaa muuten hyvärakenteisen hevosen hyvinkin alas tuloksissa. YLAssa huono sukupuoli- tai rotuleima vaikuttaa vain siihen yhteen pistearvoon. Jos hevonen on muuten rakenteeltaan hyvä, se voi saada huonoista leimoista huolimatta varsin kohtuulliset rakennepisteet.

Piirroskuvallisten hevosten kuva-arvostelu on toisentyyppinen, siinä ei arvostella niinkään rakennetta vaan kuvan laatua. Yleisvaikutelma ja sukupuoli- ja rotuleimat arvostellaan myös piirretyistä kuvista.

Luonnekuvausarvostelu

Luonnekuvauksen maksimipistemäärä on 50 pistettä. Pääosa siitä tulee luonnekuvauksen tarkkuuden perusteella, mutta tarkkuuden lisäksi luonnekuvauksesta arvostellaan myös realistisuus ja persoonallisuus. Sen lisäksi pisteitä jaetaan päiväkirjasta ja koulutustason realistisuudesta verrattuna ikään, rotuun, kokoon, rakenteeseen ja luonteeseen.

Sukuarvostelu

Sukuarvostelussa hevonen saa pisteitä joko sukuun linkitetyistä vanhemmista tai sukuselvityksestä ja jälkeläisistä. Sukutauluun linkitettyjen vanhempien ja isovanhempien sivujen tulee toimia, mutta VRL:n hevosrekisterin toimiessa hyväksytään myös sieltä linkitetyt hevoset. Maksimipistemäärä suvusta on 44 pistettä.

Kisa-arvostelu

YLAssa saa pisteitä kaikista muista kilpailuista paitsi näyttelyistä. Suurin osa pisteistä (30p) tulee kisaosallistumisista, jotka on merkitty hevosen sivuille ja joista on tulokset tulleet. Loput pisteet saa sijoituksista (max. 5p) ja osallistumisista suhteutettuihin arvontoihin, tarina- tai kysymyskilpailuihin (max. 5p). Kisapisteiden laskemisessa ei oteta millään tavoin kantaa siihen, ovatko kisatut luokat ja lajit realistisia.

Palkintorajat

YLA-palkintojen pisterajoja on muutettu useaan otteeseen sen olemassaolon aikana. Maksimipistemäärä on ollut alusta asti 175 pistettä, yhden arvosteltavan osuuden ollessa noin neljäsosan maksimipisteistä: rakenne 41p, kuvaus 50p, suku 44p, kisat 40p.

05/2009 käyttöönotetut palkintorajat ovat seuraavat:

  • 139p - 175p = YLA1
  • 110p - 138p = YLA2
  • 70p - 109p = YLA3
  • 0p - 69p = ei palkintoa

Lähteet