Gin Ahaltek

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 14. heinäkuuta 2014 kello 12.49 – tehnyt Sirpa (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gin Ahaltek
Perustettu 2006
Ylläpitäjä Sirpa ja Virginia
Toimintamuoto siittola
Tilanne epäaktiivinen
Omat sivut http://www.hevosmaailma.net/Gin/

Historia

Virginia on kasvattanut ahaltekejä ja ajoittain muita rotuja Gin-tunnuksella vuodesta 2001 lähtien, mutta oman tallinsa Gin-ahaltekit saivat vasta vuonna 2006, jolloin tallia oli hartaasti tehty jo vajaan vuoden ajan. Vuonna 2005 Sirpan rohkaisemana alkoi oman Gin-tallin suunnittelu. Tähän asti Ionicissa oli kasvatettu ahaltekejä Gin-tunnuksella ja Gin Ahaltek olikin aluksi vain suunnitelma eriyttää Ionicin ahaltek-osiota enemmän muusta tallista.

Kasvatus

Gin Ahaltekissa on kasvatettu satoja ahaltekejä sen perustamisesta lähtien, mutta jo sitä ennen oli syntynyt vajaa pari sataa Gin-ahaltekiä Ionicin ja Marinean alaisuudessa ja ensimmäiset ilman omaa tallia. Gin Ahaltekissa pyritään säilyttämään vanhat sukulinjat, jotka polveutuvat aivan ensimmäisistä ahaltekien kantahevosista vuodelta 2001. Suurin osa nykyisistä Gin Ahaltekin hevosista on todella pitkäsukuisia. Tallilla käytetään hyvin vähän ulkopuolisia hevosia, osin tämä johtuu siitä, että mistään muualta ei löydy pitkä- mutta erisukuisia ahaltekejä.

Gin Ahaltekin kasvatusperiaatteet ovat seuraavat:

  • vanhojen sukulinjojen säilytys
  • sukujen tasaisuus
  • linjasiitoksen välttäminen 3-4 polvessa
  • koulu- ja estesukulinjat erillään
  • värien oikea polveutuminen ja värien genotyyppien merkintä hevosille

Gin Ahaltekin sadoilla hevosilla ei kilpailla, mutta sukujen perusteella kaikille on määritelty niiden oma laji, yleensä koulu tai este, joskus myös kenttä tai laukka. Este- ja koulusuvut pyritään pitämään erillään, mutta joskus risteytyksiä tapahtuu, lähinnä kenttäsukujen kautta. Muutamia kenttäpainotteisia hevosia on kilpailutettu LJ:n laukoissa ja osin tallille on pystytty luomaan ratsulinjoista polveutuvia laukkahevosia.

Gin Ahaltek on ollut epäaktiivinen vuodesta 2011 lähtien, mutta tallia ei ole varsinaisesti lopetettu ja tallin hevoset ovat yhä elossa.