Ero sivun ”Hevosten keksiminen” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 36: Rivi 36:
 
   <ol>omistaja ja yhteystiedot</ol>
 
   <ol>omistaja ja yhteystiedot</ol>
 
  <li>Lisätiedot</li>
 
  <li>Lisätiedot</li>
   <ol>kuvat</ol>
+
   <ol>kuvat ja väri (värin voi määritellä myös ilman kuvaa)</ol>
 
   <ol>kasvattaja</ol>
 
   <ol>kasvattaja</ol>
 
   <ol>kotitalli</ol>
 
   <ol>kotitalli</ol>

Versio 24. maaliskuuta 2011 kello 14.55

Virtuaalihevosen keksiminen on omalla tavallaan helppoa, sillä mielikuvitus on ainut tarvittava asia. Kun virtuaalihevosia keksitään, puhutaan virtuaalimaailmassa usein hevosten tuomisesta (hevosten tuominen). Tämä nimitys tulee siitä, että keksiminen rinnastetaan ulkomaalaisten rotujen kohdalla välillä hevosen tuomiseen maasta toiseen: tällöin henkilöt tekevät mielikuvituksellisia hevosenhakumatkoja "ulkomaille", ja joko pitävät keksimänsä hevoset itse tai myyvät ne foorumeilla.

Hevosen tarkoitus?

Kuka tahansa voi keksiä virtuaalihevosen, ja virtuaalimaailmassa kuka tahansa voi olla upean GP-tason koulupuoliverisen omistaja - voit keksiä yhden hevosen silmäteräksesi tai vaikka kokonaisen tallillisen tavallisia ratsastuskouluhevosia. Se, millaisen hevosen lopulta päädyt keksimään, pitäisi jollakin tapaa liittyä siihen, mitä haluat virtuaalimaailmassa tehdä. Haluatko olla yksityisen omistaja, viedä hevosesi hienoon talliin ja keskittyä ehkä päiväkirjan kirjoittamiseen? Vai haluatko perustaa tietylle rodulle siittolan, kenties montaa rotua sisältävän ratsastuskoulun tai jotakin ihan muuta? Ennen hevosten keksimistä kannattaa miettiä näitä asioita, jotteivat keksityt hevoset sitten jäisi aivan tyhjän panteiksi bittiavaruuteen.

Rotu ja realistisuus

Hevosen tarkoituksen selvittyä on yleensä parasta aloittaa rodusta. Kun rotu on päätetty, on hyvä muistaa rodulle ominaiset piirteet - säkäkorkeus, nimeämiskäytännöt, värit ja niin edelleen. Vaikka virtuaalimaailmassa voi periaatteessa olla mitä tahansa, järjestäytynyt virtuaalimaailma korostaa rotukohtaisissa asioissa realistisuutta: shetlanninponin säkäkorkeus ei voi olla 160cm, eikä puoliverisen 100cm; suomenhevosen nimeksi ei voi antaa Silver Star, eikä myöskään Xratha Mhang. Suomenhevoset eivät myöskään hyppää 170 sentin rataesteitä, kuten myöskään shetlanninponit 130 senttiä. Jos olet epävarma rotusi ominaisuuksista, esimerkiksi googlettamalla löytyy roduista paljon lisätietoa.

Mitä pitää keksiä?

Kun perusasiat ovat tietopuolelta ja tavoitteista kunnossa, on aika todella aloittaa keksiminen. Nimi on yksi tärkeimpiä keksittäviä asioita: rodunomaisuus on tärkeintä, mutta hevosten nimen välityksellä voit välittää monia asioita myös itsestäsi. Nimen voi antaa ihan vain tuulesta temmaten, lempiyhtyeensä tai artistinsa kappaleiden mukaan tai elokuvista. Oikean elämän hevosten nimiä tulisi välttää, jottei väärinkäsityksiä tapahdu. Nimen ja rodun lisäksi virtuaalihevosen sivuille tulisi olla keksittynä perustiedoista ainakin sukupuoli, säkäkorkeus, syntymäpäivä ja ikääntyminen, väri ja omistaja. Omistajan yhteystiedot on myös hyvä löytyä sivuilta. Näiden lisäksi vapaaehtoisia tietoja hevosesta ovat tarkemmin määritellyt väri ja merkit, mahdollinen mielikuvituskasvattaja, kotitalli ja VH-rekisterinumero. Jos hevonen tulee kilpailukäyttöön, sen koulutustaso on hyvä löytyä sivuilta - ratsastuskoulukäyttöiselle hevoselle taas vaativuustaso tai perusluonne on hyvä löytyä sivuilta.

Enemmän tai vähemmän tärkeät lisätiedot

Luonnekuvaus

Kun perustiedot ovat kasassa, voi alkaa miettiä hevosta tarkemmin. Millainen se on luonteeltaan? Useimpien virtuaalihevosten sivuilta löytyy jonkin pituinen luonnekuvaus, jossa kerrotaan hevosen luonteesta ja käyttäytymisestä eri tilanteissa. Monet kirjoittavat esimerkiksi talli- ja hoitokäyttäytymisestä, ratsastettavuudesta ja muiden hevosten kanssa toimeen tulemisesta. Jos luonteen pituus tai sen kirjoittaminen tuntuu hankalalta, kannattaa varmasti tutustua muiden virtuaalihevosten luonteisiin - kopioida ei tietenkään saa, mutta on helpompaa itse kirjoittaa, kun tietää, millaisia eri vaihtoehtoja on. Jotkut pitävät tiiviistä, parin lauseen tavasta ja laatuarvosteluihin tähtäävät kirjoittavat pidempiä ja usein persoonallisempiakin luonnekuvauksia.

Sukutaulu

Lähes jokaisen virtuaalihevosen sivuilta löytyy sukutaulu. Sukutauluun kirjataan yleensä 1-3 polvea hevosen sukua, ja hevosta keksiessä sukutauluun voi keksiä minkälaisia nimiä vain. Lisää mielenkiintoisuutta hevoseensa saa, jos keksii sukutaulun nimien lisäksi myös sukuselvityksen: millaisia hevosen vanhemmat ja esivanhemmat ovat olleet, mitä niillä on harrastettu, kuka ne on omistanut tai miten ne ovat pärjänneet kilpailuissa? Sukuselvityksen kirjoittaminen voi olla hauskaa, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä. Virtuaalihevosten suvuissa käytetään yleensä merkintää "evm" (ei virtuaalimaailmassa) merkitsemään tällaisia keksittyjä vanhempia, joita ei ole virtuaalisesti koskaan ollut olemassa.

Jalostuskäyttö

Jos tamma on tarkoitus astuttaa tai orin tarkoitus astua tammoja myöhemmin, voi olla hyvä lisätä hevosen sivuille jo heti aluksi tieto siitä, miten tämä tapahtuu. Minkä ikäisenä tamma alkaa ottaa oreja vastaan tai ori astua tammoja? Virtuaalimaailmassa on yleisesti ollut jo pitkään tapana, että tamma astutetaan aikaisintaan neljävuotiaana ja ori astuu tammoja aikaisintaan kolmevuotiaana, mutta jälleen kerran virtuaalimaailma mahdollistaa myös vähemmän realistista harrastamista. Myös jälkeläisten lukumäärää voi miettiä valmiiksi.

Päiväkirja

Päiväkirjan kirjoittaminen virtuaalihevosestaan on monelle varsinkin aloittavalle harrastajalle tärkeää, ja sen pitämisen avulla pääsee hyvin virtuaaliharrastamiseen mukaan. Päiväkirjaa voi pitää joko hevosen omalla sivulla tai erikseen sivuille linkitetyssä vieraskirjassa, ja päiväkirjaan kirjoitetaan hevosen kuulumisia joko hevosen, omistajan tai hoitajan näkökulmasta. Päiväkirjan avulla pääsee todella kuvittelemaan, miltä hevosen kanssa toimiminen tuntuisi ja sitä kautta voi myös kiintyä virtuaalihevoseensa helposti. Päiväkirjaa voi kirjoittaa joka päivä tai kuukauden välein, aivan miten itse parhaalta tuntuu - lisäksi voi pyytää hoitajan. Tällöin hevosen sivuilla tulee mainita, että hoitaja otetaan tai hoitajaa etsitään.

Kilpailukalenteri ja painotus

Keksiessä tulisi myös päättää, mitä lajia hevonen mahdollisesti alkaa kilpailla kasvaessaan. Esteitä, koulua, kenttää, kenties valjakkoa tai westerniä? Askellajihevosille askellajiratsastus on luonteva valinta. Tätä hevoselle valittua omaa lajia kutsutaan sen painotukseksi. Kilpailukalenteri lisätään myös usein jo keksimisvaiheessa hevosen sivuille. Mallia erilaisiin kalentereihin saa muiden virtuaalihevosten sivuilta: voidaan tehdä taulukoita, joihin kilpailut asetetaan, mutta valtaosa käyttää nykyisin helpommin päivitettävää kirjoitettua listaa.

Tarvittavat tiedot pähkinänkuoressa:

  • Perustiedot
    1. nimi
      rotu ja sukupuoli
      säkäkorkeus ja väri
      syntymäpäivä ja ikääntyminen
      koulutustaso
      omistaja ja yhteystiedot
  • Lisätiedot
    1. kuvat ja väri (värin voi määritellä myös ilman kuvaa)
      kasvattaja
      kotitalli
      rekisterinumero
      sukutaulu ja sukuselvitys
      luonne
      jälkikasvu
      kilpailukalenteri
      päiväkirja


Jokainen hevonen on tapana listata omalle sivulleen, ja kaikille internetsivuille tulisi merkitä, kuka tekstit on kirjoittanut, kuvannut mahdolliset valokuvat ja niin edelleen. Helpointa on käyttää copyright-merkkiä, esimerkiksi. Kuvien © Kirsi Kuvaaja.