Hyvä virtuaalihevonen

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 26. heinäkuuta 2011 kello 10.49 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyvälle virtuaalihevoselle ei ole olemassa mitään yksiselitteistä määritelmää, sillä lähes jokaisella harrastajalla on oma käsityksensä siitä, millaisia ominaisuuksia hyvällä hevosella on. Tämä tulee esille myös kasvattajien kasvatusperiaatteissa. Toinen ääripää vaatii kaikilta siitoshevosilta huipputuloksia kilparadoilta ja laatuarvosteluista, toinen ääripää käyttää jalostukseen hevosia, joilla ei ole mitään saavutuksia kilparadoilta. Useimmat harrastajat sijoittuvat johonkin tässä välimaastoon.

Tärkein ominaisuus virtuaalihevoselle on se, että se miellyttää omistajaansa. Silloin se on jo ainakin yhden henkilön mielestä hyvä hevonen. Jos näin ei ole, hevonen unohtuu helposti. Jos virtuaalihevonen on omistajalleen tärkeä, siihen yleensä panostetaan jollain tavoin: vaikkapa kilpailemalla, käyttämällä jalostuksessa, kirjoittamalla luonne tai päiväkirjaa. On myös olemassa erilaisia hyviä hevosia, esimerkiksi hyvä ratsastuskouluponi on ominaisuuksiltaan täysin erilainen kuin huipputason kenttäratsu.

Nimi

Kaikilla virtuaalihevosilla on jonkunlainen nimi, jota harvoin muutetaan. Hevosten nimeämiseen ei ole olemassa juuri minkäänlaisia sääntöjä, joten virtuaalimaailmassa on nähty kaikenlaista. On kuitenkin olemassa joitakin rajoituksia, esimerkiksi Virtuaalinen ratsastajainliitto ei rekisteröi hevosia joiden nimi viittaa huumeisiin tai seksiin. Monet ovat myös tarkkoja siitä, minkä nimisiä hevosia ostavat. Hyvä nimi ei välttämättä tee hevosesta hyvää, mutta mauton nimi saattaa tehdä siitä muiden silmissä huonomman kuin se onkaan. Yleisesti hevosilla suositaan kuitenkin rodulle tyypillisiä nimiä ja hevosta voi olla esimerkiksi vaikea myydä, jos sillä on "vääränlainen" tai vääränkielinen nimi.

Sukutaulu

Sukutaulu on toinen virtuaalihevosen elämässä muuttumaton asia. Käsitykset siitä, millainen hyvä suku on, vaihtelevat paljon. Jälleen kuitenkin on nähtävissä valtavirtauksia, joita monet tahtomattaankin myötäilevät. Hyvä suku on täynnä “hyviä virtuaalihevosia”. Usein suvulle pidetään erityisenä meriittinä, jos useat sen hevosista on palkittu jonkinlaisella laatuarvostelupalkinnolla tai arvonimellä.

Hyvin yleisesti arvostetaan tasaisia sukuja, eli hevosen suku on sekä isän että emän puolelta suunnilleen yhtä pitkä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tammalla on isä ja emä, eli ensimmäisen polven vanhemmat netissä (linkitetty sukutauluun), se yleensä astutetaan orilla jolla on myös vain ensimmäinen polvi netissä. Sisäsiitosta vältellään myös yleisesti, saman nimen kertautumista sukutaulussa pidetään yleensä huonona asiana.

Suvun pituudella ei ole hevosen hyvyyden kannalta väliä, lyhytsukuisia tarvitaan tuomaan uutta verta kasvatustyöhön, mutta pidemmissä suvuissa näkyy useiden vuosien, jopa vuosikymmenen jalostustyön tulos. Osa harrastajista suosii lyhytsukuisia tai kokonaan suvuttomia hevosia, osa puolestaan pitkäsukuisia.

Kuvat

Kuvat ovat tärkeä osa virtuaalihevosta. Ne eivät kuitenkaan ole kovin pysyvä ominaisuus, vaan ne saattavat vaihdella usein hevosen elämän aikana. Kuvista nähdään yleensä hevosen rakenne ja väri. Joillekin on tärkeää, että hevosen kuva vastaa sen muita tietoja, eli esimerkiksi estepuoliverisellä ei voi olla koulupuoliverisen kuvaa, ja rautiaista vanhemmista ei voi syntyä ruunivoikkoa varsaa. Hyvä virtuaalihevonen ei kutenkaan välttämättä tarvitse kuvia lainkaan, mikäli sen muut tiedot ja ominaisuudet puhuvat puolestaan.

Luonne

Luonnekuvauksella ei juuri ole hevosen hyvyyden kannalta merkitystä, vaikkakin se vaikuttaa esimerkiksi laatuarvostelutuloksiin. Koska kyseessä on virtuaalimaailma, kaikkein vaikealuonteisimmatkin hevoset pystytään hallitsemaan, ja omistaja voi itse päättää hevosensa luonteen. Luonnekuvauksen olemassaoloa pidetään kuitenkin yleisesti ottaen tärkeänä, jo muutaman lauseen kuvaus saa hevosen tuntumaan elävämmältä. Jotkut myös haluavat ottaa vanhempien luonteista vaikutteita kirjoittaessaan luonnetta varsalle. Hyvin kirjoitetulla luonnekuvauksella voi kuitenkin näyttää, että hevoseen on panostettu.

Kilpailutulokset ja palkinnot

Kilpailutulosten hankkiminen on yksi tärkeimmistä tavoista tehdä virtuaalihevosesta hyvä siitoshevonen. Joillekin tulosten määrä on tärkein, toisille sijoitusten määrä ja kolmannelle realistinen tapa kilpailla. Kilpailutapoja on siis useita, mutta yhtäkaikki kilpailemista arvostetaan merkittävästi. Myös erilaiset Meriitit, kuten näyttely- ja laatuarvostelupalkinnot, sekä kantakirjaus nostavat hevosen arvoa merkittävästi. Kilpaileminen on myös tapa näyttää, että hevoseen on panostettu.

Sivun ulkoasu

Virtuaalihevosen sivut antavat ensivaikutelman hevosesta. Jos sivut ovat selkeät ja miellyttävät selata, ja niiltä löytyy kaikki tarpeellinen, se vaikuttaa positiivisesti mielikuvaan hevosesta. Nätit sivut eivät kuitenkaan välttämättä tee hevosesta automaattisesti hyvää, mutta sekavat, suttuiset ja jopa rumat sivut saattavat hevosen arvoa heikentää.

Lähteet

Puskalennätin-blogi (Eilowy)