Järjestäytynyt kilpailutoiminta

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 22. maaliskuuta 2016 kello 15.33 – tehnyt Tinúvel (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suosituimmille kilpailulajeille on olemassa järjestäytynyttä kilpailutoimintaa, jota valvovat erilaiset virtuaaliyhdistykset ja -jaokset. Yhdistykset tarjoavat yhteisiä pelisääntöjä kilpailujen järjestäjille ja valvovat, että kilpailut suoritetaan loppuun näiden sääntöjen mukaisesti. Järjestäytyminen on tuonut merkittävästi yhtenäisyyttä kilpailemiseen. Monet pitävät yhdistysten alaisia kilpailutuloksia arvokkaampina kuin villejä kilpailuja, koska jaosten alaisien kilpailujen järjestämistä valvoo jokin muu taho kuin kilpailunjärjestäjä itse ja siten voi paremmin luottaa tulosten puolueettomuuteen sekä tulosten julkaisuun ajallaan. Lisäksi jaosten alaisista kilpailuista yleensä saa sijoittuessaan ranking-pisteitä, joista on hyötyä mm. laatuarvosteluissa.

Kilpailujen järjestäminen yhdistyksen alaisuudessa on muutamia poikkeuksia lukuunottamatta sallittua kaikille. Mikäli tahdot järjestää jonkin kilpailuyhdistyksen alaiset kilpailut, tulee niissä noudattaa kyseisen yhdistyksen sääntöjä. Säännöt voivat vaikuttaa muunmuassa kilpailukutsun muotoon, järjestettäviin luokkiin, osallistumisrajoituksiin ja tulosten ratkaisuun. Kilpailut tulee myös ilmoittaa yhdistyksen kalenteriin. Kilpailuja ei voi sanoa minkään yhdistyksen alaiseksi, ellei niitä ole hyväksytty yhdistyksen kalenteriin.

Useat kilpailuyhdistykset järjestävät myös muuta toimintaa lajinsa harrastajille. Hyvä esimerkki oheistoiminnasta on jaosten laatuarvostelut, joissa lajissa menestyneitä hevosia palkitaan arvonimillä. Usein näissä laatuarvosteluissa menestyäkseen täytyy olla kilpaillut nimenomaan arvostelun järjestäneen yhdistyksen alaisissa kilpailuissa.

Lue lisää