Laatuarvostelut

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 5. marraskuuta 2015 kello 14.48 – tehnyt Tinúvel (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laatuarvostelut (kutsutaan myös lempinimellä laatikset) ovat tilaisuuksia, joissa hevonen arvostellaan ja joista se saa palkinnon, jos se arvioidaan riittävän hyväksi. Laatuarvostelut eivät ole kilpailuja, joissa paras voittaa ja joihin hevonen osallistuu useasti elämänsä aikana. Laatuarvosteluissa voidaan vaikka kaikki osallistujat palkita ykköspalkinnolla jos ne ovat sen ansainenet, ja toisaalta kaikki voidaan myös jättää palkinnotta. Jos hevonen käy samassa laatuarvostelussa toisen kerran, vain parempi (tai joissain tapauksissa viimeisin) tulos jää voimaan.

Arvostelukohtia voi laatuarvosteluissa olla useita, ja ne vaihtelevat laatuarvostelusta toiseen. Jotkut laatuarvostelut on myös rajattu esimerkiksi rodun tai painotuksen mukaan. Lähes kaikissa laatuarvosteluissa hevoselta vaaditaan jotain ennen osallistumista, esimerkiksi tietyn verran kisatuloksia. Kilpailematon hevonen harvemmin pärjää laatuarvosteluissa.

Lähes kaikissa laatuarvosteluissa hevoset palkitaan ensimmäisellä, toisella tai kolmannella palkinnolla laatunsa mukaan. Jotkut jakavat kuitenkin myös erilaisia titteleitä ja nelospalkintojakin.

Yleislaatuarvostelu

Yleislaatuarvostelu eli YLA on avoin kaikille hevosille rodusta, tyypistä ja kilpailulajista riippumatta. YLA:ssa arvostellaan hevosen rakenne, kilpailumenestys (ja koulutustaso), jälkeläiset, sukutaulu ja luonnekuvaus. Myös päiväkirjasta ja muista teksteistä saa YLA:ssa pisteitä. YLA jakaa palkintoja YLA1, YLA2 ja YLA3, mutta hevonen voi jäädä myös kokonaan palkinnotta.

Lajikohtaiset laatuarvostelut

Lajikohtaisissa laatuarvosteluissa arvostellaan hevosen menestystä tietyssä lajissa. Yleensä arvostellaan myös hevosen rakenne, sukutaulu, jälkeläiset ja luonne sen mukaan, miten ne soveltuvat kyseiseen lajiin. Esimerkiksi estehevosten laatuarvosteluissa hevonen saa enemmän pisteitä esteratsastuksessa menestyneestä suvusta kuin vaikkapa valjakkopainoitteisesta suvusta.

Kilpailuyhdistysten omat laatuarvostelut

Monet kilpailuyhdistykset ja jaokset pyörittävät omia lajikohtaisia laatuarvostelujaan, joissa arvostellaan hevosen menestys kyseisen yhdistyksen alaisissa kilpailuissa. Näissä ei pääsääntöisesti oteta huomioon villejä kilpailuja. Usein nämä laatuarvostelupalkinnot saavat nimensä yhdistyksen lyhenteestä. Esimerkiksi Esteratsastusjaoksen (Lyhenne ERJ) laatuarvosteluissa jaetaan palkintoja ERJ-I, ERJ-II ja ERJ-III.

Rotukohtaiset laatuarvostelut

Muutamille roduille on olemassa rotukohtaisia laatuarvosteluja, jotka ovat avoimet ainoastaan tietylle rodulle. Näissä hevonen arvostellaan rotuun sopivien kriteerien mukaan ja esimerkiksi kilpailulajivalinnalla ei välttämättä ole väliä.

Varsojen ja nuorten hevosten laatuarvostelut

Myös varsoille ja nuorille hevosille järjestetään omia arviointitilaisuuksia. Yleensä nämä arvioinnit ovat avoinna 2-4-vuotiaille hevosille ja poneille, ja ne on rajattu rodun tai painotuksen mukaan. Tämänkaltaiset arvostelutilaisuudet eivät kuitenkaan ole yhtä totisia kuin aikuisille hevosille suunnatut laatuarvostelut, sillä varsa-arvioinneissa pisteytys tapahtuu pitkälti arvonnalla. Varsoille ja nuorille hevosille tarkoitetuissa laatuarvosteluissa arvioidaan usein rakenteen ja suvun lisäksi myös ainakin käytöstä, askellajeja ja tekstejä (luonne). Varsa-arvioinneista saaduista palkinnoista voi olla hyötyä myöhemmin ns. virallisiin laatuarvosteluihin osallistuttaessa, sillä jotkut laatuarvostelut antavat erinäisen määrän pisteitä lajinsa (joissain tapauksissa myös rotunsa) varsa-arviointiin osallistumisesta ja siellä saavutetusta palkinnosta.

Lue Lisää