Musta

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 24. elokuuta 2011 kello 12.07 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musta friisiläinen

Musta hevonen on nimensä mukaisesti kauttaaltaan musta, lukuunottamatta mahdollisia valkoisia merkkejä. Mustalla ei ole luonnollisestikaan samanlaisia sävyvaihteluja kuin rautiaalla, ruunikolla ja muillakin väreillä on. Yleensä musta merkitään vain mustaksi. Ainoa virallisesti käytetty termi on kulomusta, joka on kellertäväksi haalistunut musta, "kulon polttama". Joskus musta hevonen voi kulottua kesäisin auringonpaisteen takia. Oikea kulomusta on kuitenkin haalistuneen värinen ympäri vuoden. Kulomustan voi helposti sekoittaa mustanruunikkoon tai mustanvoikkoon. Kulomustalla ei kuitenkaan esiinny papurikkokuviota.

Joskus voidaan käyttää myös termejä kiiltomusta ja sysimusta. Kiiltomusta on täysin musta, kiiltäväkarvainen hevonen. Sysimusta puolestaan on täysin musta hevonen, jonka karva on kiilloton, mattamusta. Nämä eivät kuitenkaan ole yleisessä käytössä olevia termejä ja kiiltokin voi riippua esimerkiksi karvan pituudesta (lyhyt kesäkarva on kiiltävä, pitkä talvikarva ei niinkään). Mustasta käytetään lyhennettä m, kulomusta on klm.

Musta lienee perusväreistä harvinaisin ja hevosroduissa on vain aniharvoja rotuja, joilla musta on ainoa väri. Friisiläishevonen on näistä tunnetuin vaikka friisiläisissäkin esiintyy rautiaita erittäin harvoin. Toinen on ariegenponi.