Peitsari

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 22. heinäkuuta 2011 kello 15.28 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleisesti peitsari on hevonen, joka hallitsee tavallisen diagonaalisen ravin lisäksi tai sen tilalla peitsin eli passin.

Hevosurheilussa peitsari tarkoittaa hevosta, jolla kilpaillaan samalla tavoin kuin ravureilla, mutta ravin sijasta hevoset kulkevat peitsiä. Peitsareita ja peitsilähtöjä on enimmäkseen pohjois-Amerikassa, mutta jonkin verran myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Euroopassa peitsareita ei juuri ole, täällä keskitytään ravureihin. Suomeen ei peitsareita tiettävästi saa tuoda lainkaan. Ravikilpailuissa peitsaava hevonen hylätään.

Peitsari ei ole oma rotunsa vaan ne ovat amerikanravureita. Niillä on reaalimaailmassa ainakin osittain erilliset sukulinjansa ravureihin, koska taipumus peitsiin on periytyvää. Virtuaalimaailmassa peitsareita on aikaisemmin kasvatettu täysin erillisinä sukuina eikä niitä ole sekoitettu ravureihin lainkaan. Nykyisin näkee ainakin toisinaan peitsareita, jonka suvussa on ravureita.

Reaalimaailmassa peitsarit ovat ravureita suositumpia ainakin Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Ne ovat hieman ravureita nopeampia ja hobbles-valjastuksen takia eivät yhtä laukkaherkkiä kuin ravurit. Tämän takia ne kilpailevat aina omissa lähdöissään. Virtuaalimaailmassa peitsarit ovat olleet lähinnä erikoisuus, vaikka niille onkin järjestetty omia lähtöjä jo useiden vuosien ajan. Toistaiseksi ainoa pelkkiin peitsareihin erikoistunut talli on ollut Noble Stud, joka kasvatti vuosina 2006-07 muutaman kymmentä peitsarivarsaa, keksi useita suvuttomia kantahevosia ja kilpailutti niitä.

Lisää tietoa