Pink

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 6. tammikuuta 2013 kello 20.07 – tehnyt Virginia (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pink
Perustettu tammikuu 2009
Ylläpitäjä Sirpa ja Virginia
Toimintamuoto laukkatalli
Tilanne toiminnassa
Omat sivut http://www.hevosmaailma.net/Pink/

Historia

Pink julkaistiin tammikuussa 2009 suureksi laukkatalliksi. Aiemmin omistajien laukkahevoset olivat asuneet muilla talleilla (Ionicissa ja Gin Ahaltekissä), mutta Pinkin perustamisen jälkeen ne siirtyivät kaikki Pinkkiin. Sen lisäksi Pinkkiin keksittiin paljon suvuttomia hevosia ryhmistä 1, 3 ja 5 sekä risuestehevosia ryhmistä 1 ja 3. Myös ryhmien 2 ja 4 hevosia kilpailutettiin, mutta kilpahevoset olivat suvullisia hevosia Gin Ahaltekistä (ahaltekit) ja Ionicista (arabit, terskit, pintabianit). Pinkin päätoimintana oli hevosten keksiminen, niiden kilpailutus ja laukkojen järjestäminen. Vuosina 2009-2010 Pink oli eräs suurimmista laukkatalleista ja kisajärjestäjistä.

Pink oli tauolla vuoden 2011 keväästä vuoden 2012 kesään asti, sen jälkeen se on aloitellut toimintaansa, toistaiseksi hieman pienimuotoisemmin. Nyt mukaan on tullut myös kasvatus, Pinkissä on takautuvasti kasvatettu pääasiassa englantilaisia täysiverisiä, mutta jonkin verran myös muiden ryhmien rotuja.

Toiminta

Ryhmä 1

Ryhmä 1 eli englantilainen täysiverinen on laukkaroduista ylivoimaisesti suosituin ja se on suurin rotu myös Pinkissä: niitä on keksitty tallille eniten ja kasvatettu eniten. Myös iso osa Pinkin järjestämien laukkojen lähdöistä on avoinna nimenomaan ryhmälle 1.

Pinkin täysiveriset ikääntyvät CASin mukaisesti ja niiden kilpailuttamisesta on yritetty tehdä mahdollisimman realistista:

  • hevosten starttimäärät CAS-vuotta kohden ja koko uran aikana yritetään pitää järkevällä tasolla
  • hevoset eivät kilpaile kovin lyhyin väliajoin muutamia poikkeuksia lukuunottamatta (lähinnä arvokisat)
  • stayerit aloittavat uransa usein vasta kolmivuotiaina tai jopa myöhemmin
  • jos hevonen ei voita tarpeeksi nopeasti tiettyä tasoa:
    • se siirretään lomalle hetkeksi
    • jos se on ori, se saatetaan ruunata
    • sitä kokeillaan eripituisilla matkoilla
    • se siirretään risuestehevoseksi (tällöin oriit viimeistään ruunataan)
    • sen kilpaura lopetetaan ja se siirtyy joko laukkajalostukseen Pinkkiin tai ratsujalostukseen Ioniciin

Ryhmä 2

Ryhmän 2 rodut eli käytännössä lähinnä arabianhevoset ovat Ionicin hevosia ja ikääntyvät edelleen Ionicin tahtiin eli VHKR:n mukaisesti vaikka ne onkin listattu Pinkin sivuille. Kirjoittamishetkellä (joulukuu 2012) kakkosryhmä on ykkösryhmän jälkeen toiseksi suurin roturyhmä. Toisin kuin suvuttomat tai suvuttomista vanhemmista polveutuvat ykkösryhmäläiset, kakkosryhmän hevoset ovat suvullisia, jotkin yksilöt jopa todella pitkäsukuisia. Näiden suku ei yleensä ole laukkapainotteinen vaan ratsupainotteinen. Tarkoituksena on kokeilla, mistä hevosesta tulee hyvä laukkahevonen ja siirtää suht nopeasti syrjään ne yksilöt, jotka eivät laukkaradalla pärjää.

Ryhmä 3

Ryhmän 3 kaikkia rotuja (angloarabi, RBSH ja Irish Sport Horse) on Pinkissä jotakuinkin tasavertaisesti. Vaikka Ionicissa on ainakin suvullisia angloarabeja ja RBSH:ita, suurin osa Pinkin laukkahevosista on suvuttomia tuontihevosia. Joukossa on muutamia vanhoista Pinkin laukkahevosista kasvatettuja, suvullisia hevosia. Nämä ikääntyvät CASin mukaisesti ja periaatteessa niillä pyritään noudattamaan samoja realistisuusohjeita kuin ryhmällä 1, mutta koska se on erittäin harvinainen ryhmä, näistä joustetaan tarvittaessa.

Ryhmä 4

Pinkissä ei kirjoittamishetkellä (joulukuu 2012) kilpailuteta lainkaan ryhmän 4 rotuja. Aikaisemmin kilpailutettiin aktiivisesti ahaltekejä ja terskinhevosia. Kuten ryhmän 2 hevoset, nekin ikääntyivät VHKR:n mukaan ja polveutuivat usein pitkistä, ratsupainotteisista suvuista.

Ryhmä 5

Kirjoittamishetkellä (joulukuu 2012) ryhmän 5 hevosia on varsin vähän. Ne ovat kaikki vanhemmista laukkahevosista polveutuvia, Pinkin omia kasvatteja.