Ero sivun ”Ratsuponi” versioiden välillä

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 68: Rivi 68:
  
 
==== Englantilainen ratsuponi ====
 
==== Englantilainen ratsuponi ====
Englantilaisen ratsuponin jalostuksessa hyväksyttyjä rotuja ovat täysiveriset (arabi, englantilainen täysiverinen, varsin todennäköisesti myös angloarabi) ja kaikki ns. Mountain & Moorland - ponirodut eli connemara, dales, dartmoor, exmoor, fell, ylämaanponi, newforest, shetlanninponi ja welshin sektiot A-D (part-bredien käytöstä ei varmuutta).
+
Englantilaisen ratsuponin jalostuksessa hyväksyttyjä rotuja ovat täysiveriset (arabi, englantilainen täysiverinen, varsin todennäköisesti myös angloarabi) ja kaikki ns. Mountain & Moorland - ponirodut eli connemara, dales, dartmoor, exmoor, fell, ylämaanponi, newforest, shetlanninponi ja welshin sektiot A-D (part-bredien käytöstä ei varmuutta, mutta osa welsh part-bredeistä on luettavissa englantilaiseksi ratsuponiksi).
  
 
==== Saksalainen ratsuponi ====
 
==== Saksalainen ratsuponi ====

Versio 5. maaliskuuta 2012 kello 21.25

Ratsuponi
Ratsuponi.jpg
Tyyppi poni
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Iso-Britannia
Polveutuminen erilaiset poni- ja hevosristeytykset
Muita nimityksiä risteytysponi, riding pony (engl), ridponny (ruots), Reitpony (saks)
Käyttötarkoitus ratsu, valjakkoponi, laukkaponi
Ominaisuudet
Värit kaikki
Säkäkorkeus ihanne lähelle 148cm

Ratsuponi on ponityyppi, joka on kehitetty alunperin yhdistämään poni- ja hevosrotujen hyvät ominaisuudet. Tavoitteena on jalostaa hyvärakenteinen ja hyväluonteinen poni, joka menestyy ratsastuskilpailuissa. Rodun jalostaminen aloitettiin Isossa-Britanniassa, mutta sittemmin sitä ollaan jalostettu eri puolella maailmaa sen monipuolisuuden vuoksi. Ratsuponin jalostus on nykyään harkittua, ja ratsuponeilla on reaalimaailmassa omat kantakirjansa.

Ratsuponeja jalostetaan ympäri maailmaa, mutta vain muutamat maat ovat tehneet siitä oman rotunsa. Muutamat niistä ovat saksalainen ratsuponi (Deutsches Reitpony), englantilainen ratsuponi (British Riding Pony), ranskalainen ratsuponi (Poney Français de Selle), ruotsalainen ratsuponi (svensk ridponny) ja suomalainen ratsuponi.

Rotuyhdistys

Virtuaalimaailmassa on ratsuponeille oma rotuyhdistyksensä, VRPY (Virtuaalinen Ratsuponiyhdistys), joka järjestää toimintaa ratsuponeille ja ratsuponikasvattajille. Se ylläpitää mm. ori- ja kasvattajalistaa ja sen alaisuudessa toimii VRPL (Virtuaalinen Ratsuponien Laatuarvostelu).

Ratsuponi virtuaalimaailmassa

Erilaisia poniristeytyksiä on ollut virtuaalimaailmassa jo sen alkuajoista lähtien, mutta varsinainen ratsuponien jalostus on alkanut vuoden 2001 aikana. Rodun suosio lähti nousuun räjähdysmäisesti kun huomattiin että ratsuponit olivat hyviä käyttö ja näyttelyponeja. Ensimmäinen virallinen ratsuponi oli 19.5.2000 syntynyt tamma Spectre's Romantique. Rotu saavutti lopullisen läpimenonsa kun huomattiin ponin Sapin Forêt Derniére Bruyéren (ktk-II, VIR MVA Ch, i. LCC Last Champiglion ox, e. Golden Pastirel of Kuusimetsa, k. 2003) menestys näyttelykehissä.

Ensimmäisiä kasvattajia

Rodun ensimmäisiä kasvattajia oli aivan alkuaikoina Kuusimetsän Ratsutila, joka aloitti kasvatuksensa pääasiassa welsh part bred poneista, mutta laajentui myöhemmin ratsuponeiksi (welsh part bredien ja ratsuponien ero on karkeasti määriteltynä siinä, kumpaan rekisteriin ponit merkitään). Sittemmin merkittäviin kasvattajiin on liittynyt mm. Crossroad Stud, Evernia, Nectar, Sinipihan Ponitalli ja Hevos -ja Ponitila Spica.

Tunnettuja ratsuponeja

  • o. Kuusimetsa's Mum's Memory (s. 26.6.2001, k. 2002, i. Ghubbat al-Omar ox, e. Big Baby) [1]
  • t. Sapin Forêt Derniére Bruyére (s. 2002, k. 2003, i. LCC Last Champiglion ox, e. Golden Pastirel of Kuusimetsa) ktk-II, VIR MVA Ch
  • o. Brillant Ferme Dernier Plaisir (s. ?, k. ?, i. VIR MVA Ch. Sinipihan Silvery Delight (ktk-II), e. VIR MVA Ch. Sapin Forêt Derniére Bruyére (ktk-II)) VIR MVA Ch.
  • o. Orion's Vagabond (s. 15.01.2003, k. ?, i. Rainbow River xx, e. Ch. White's Carpe Diem (ktk-II)) VIR MVA Ch, ktk-II [2]
  • t. Kuujärven The Cute One (s. 13.10.2002, k. 08.08.2004, i. Vodka's Delirious Chemist ox, e. VIR MVA Ch. Liinun Citrina) VIR MVA Ch, ktk-III, YLA1 [3]
  • o. Powhan (s. 24.06.2003, k. 26.02.2005, i. Ea Prewitt, e. Patricia) VIR MVA Ch, ktk-I, YLA2 [4]

Merkittäviä ratsuponikasvattajia

Ratsuponeja on kasvattanut virtuaalimaailmassa monta tallia, mutta ratsuponijalostukseen painottuneita kasvattajia on ollut huomattavasti pienempi määrä. Tunnettuja kasvattajia ovat mm.

  • Kuusimetsän Ratsutila (Kuusimetsä's ***) v. 2000-2004?
  • Whitewoodin Ratsutila (WW ***) v. 2001-2005
  • Crossroad Stud (Crossroad's ***, *** CRS) v. 2003 ->
  • Creampuff Riding Ponies (CRP ***, *** CRP) v. 2001-?
  • Stall Aisha (CRP ***, *** CRP, Aisha's ***) v. ?
  • Ceridwyn (** CW, Ceridwyn ***) v. ?
  • Lumivuo (Lumivuon ***) v. 2006-2007
  • Te Adoro Estate (*** TA, Adoro's ***) v. 2005-2007
  • Kelmin Ponitalli (Kelmin ***, *** kel) v. 2008->
  • Zinam Ponies (*** Zi) v. ?
  • Virtuaalitalli Silfran (Silfran ***) v. 2006?-2010
  • noah (Art ***), v. 2006-2011
  • Krofnock Ranch (*** KN, *** of Krofnock) v. 2005->
  • oriasema Orion (Orion's ***), v. ?

Virtuaalinen ratsuponi

Virtuaaliselle ratsuponille eli VRP:lle luotiin oma jalostusohjeensa vuonna 2005. VRP:n perustarkoitus on sama kuin millä tahansa ratsuponilla, mutta sen jalostuksessa sallittujen rotujen valikoima on muokattu vastaamaan virtuaalimaailman laajaa rotuvalikoimaa.

Rotumääritelmät IRL

Ratsuponin jalostukseen voi käyttää monia eri rotuja ja erityisesti virtuaalimaailmassa ratsuponin suvusta löytyvät rodut määrittävät sen varsinaisen rodun. Virtuaalimaailmassa ratsuponijalostus on tarkkaa, sillä tulee ottaa huomioon maakohtaiset rajoitukset. Ratsuponin jalostuksessa tähdätään hyvään luonteeseen ja rakenteeseen, ihanne poniveriprosentissa on 70-80% paikkeilla, mutta ratsuponin täytyy olla vähintään 25% poni, jotta se hyväksytään ratsuponiksi. Ratsuponin poniprosentin voi laskea veriprosenttilaskurilla.

Ratsuponin suvun täytyy olla selvitettynä puhdasrotuisiin yksilöihin saakka, jotta se voidaan hyväksyä ratsuponiksi virtuaalimaailmassa! Sen lisäksi sen sivuilta täytyy löytyä syntymämaa ja ponin tulee vastata syntymämaansa ratsuponimääritelmän kuvausta.

Jalostusohjelma

P: Rotuponi * hevonen
F1: Em.risteytys * rotuponi tai hevonen tai ratsuponi
F2: Kolmannen polven risteytyksessä on oltava vähintään 25 % poniverta. (Hippos)

Ratsuponijalostuksessa hyväksyttyjä rotuja ovat mm. englantilainen täysiverinen, arabialainen täysiverinen, anglo-arabi, puoliveriset, new forest, connemara, welsh (kaikki sektiot), russ, ulkomaiset ja kotimaiset ratsuponit.

Ratsuponin väriä ei ole rajoitettu ja poni on tyypiltään ryhdikäs, jalo, sopusuhtainen ratsutyyppi, jossa ponileima on suotavaa. Ratsuponi on jalostettu kuitenkin enemmän pienikokoiseksi hevoseksi, joten hevostyyppiä näkee usein. Ihanteellinen ratsuponi on luonteeltaan selväpäinen, helposti käsiteltävä, yhteistyöhaluinen ja luotettava.

Englantilainen ratsuponi

Englantilaisen ratsuponin jalostuksessa hyväksyttyjä rotuja ovat täysiveriset (arabi, englantilainen täysiverinen, varsin todennäköisesti myös angloarabi) ja kaikki ns. Mountain & Moorland - ponirodut eli connemara, dales, dartmoor, exmoor, fell, ylämaanponi, newforest, shetlanninponi ja welshin sektiot A-D (part-bredien käytöstä ei varmuutta, mutta osa welsh part-bredeistä on luettavissa englantilaiseksi ratsuponiksi).

Saksalainen ratsuponi

Saksalaisen ratsuponin jalostuksessa voi käyttää hyvin montaa rotua. Sen jalostuksessa on tarkat säännöt, ja kaikkia jalostuksessa sallittuja rotuja ei voi risteyttää keskenään. Saksalainen ratsuponi on säkäkorkeudeltaan 138-148cm, kaikki värit sallittuja, mutta saksalainen poni kantaa herkimmin kirjava-geeniä.

Jalostuksessa hyväksyttyjä rotuja:

  • Saksalaiset puoliverirodut (hannover, oldenburg, holstein, brandenburg, saksalainen ratsuhevonen, mecklenburginhevonen, westfalen, trakehner, Arabian warmblood, reininhevonen)
  • Ponirodut (ranskalainen ratsuponi, italialainen ratsuponi, englantilainen ratsuponi, belgialainen ratsuponi, tanskalainen ratsuponi, ruotsalainen ratsuponi, sveitsiläinen ratsuponi, hollantilainen ratsuponi, bayer, connemara, dartmoor, new forest, palomino-poni, pinto-poni, welsh poni (sektiot K, B, C ja D) )
  • Täysiveriset (englantilainen täysiverinen (xx), arabialainen täysiverinen (ox), anglo-arabi (x), shagya-arabi)

Ruotsalainen ratsuponi

Ruotsalaisen ratsuponin jalostuksessa voi käyttää seuraavia ponirotuja: new forest, connemara, gotlanninruss, dartmoor, welsh poni (kaikki sektiot). Hevosista ratsuponin jalostuksessa on suositeltavaa käyttää täysiverisiä (xx, ox, x), mutta myös kevyet, alle 160cm puoliveriset on hyväksytty jalostukseen.

Suomalainen ratsuponi

Suomalaisen ratsuponin jalostuksessa hyväksyttyjä rotuja ovat: täysiveri- ja puoliveri-ratsuhevoset, newforest, connemara, welsh (kaikki sektiot), gotlanninruss ja kaikki ulkomaiset ratsuponit.

Ranskalainen ratsuponi

Ranskalaisen ponin jalostukseen on hyväksytty Ranskan alkuperäisrodut (ariegenponi, pottockponi, landesinponi), welsh (kaikki sektiot), new forest, connemara, arabi ja Selle Francais. Alkuperäisrotuiset ponitammat astutetaan welsh, newforest, connemara tai arabioreilla. Ensimmäisen polven ratsuponitammat on astutettu new forest, Selle Francais tai connemaraorilla. Poni on säkäkorkeudeltaan 125-148cm.

NPA & NWR

NPA (Hollantilainen Ratsuponi) on 148cm korkea ja siinä on vähintään 12,5% arabia. Ponirodut muuten aikalailla vapaasti käytössä, kuitenkin welshiä suosien (ei Cobeja!)

NWR voi olla kooltaan 140-156cm, jalostukseen käytettävien orien tulee olla vähintään 147cm ja niissä on oltava welsh-verta (sektiot A&B, ei cobeja!) vähintään 12,5%, loppu arabia tai englannintäysiveristä. Ensimmäisen polven risteytys on Welsh Part Bred (NWR-kelpoinen)

Hollantilainen ratsuponin tulee olla vähintään 12,5% arabi. Tämän ponin jalostuksessa suositaan welshponeja (ei cobeja), mutta muut ponirodut myös vapaasti käytössä.

NWR on welsh-täysiveriristeytys. Welsh-verta ponissa tulee olla vähintään 12,5%, josta loppu arabia (ox) tai englantilaista täysiveristä (xx). Säkäkorkeudeltaan NWR on 140-156cm ja jalostuksessa käytettävien orien tulee olla ainakin 147cm. Ensimmäisen polven welsh-risteytys on welsh part bred.

Tanskalainen ratsuponi

Tanskalaisen ratsuponin (dansk sportponny) jalostukseen on sallittua käyttää seuraavia rotuja: newforestinponi, connemaranponi, tanskanpuoliverinen, trakehner, shagya, anglo-arabi, arabi, englantilainen täysiverinen, palomino, pinto, knabstrupinhevonen, saksalainen ratsuponi (rajoituksia rekistereissä), welshit, dartmoorinponi, ruotsalainen ratsuponi, norjalainen ratsuponi, hollantilainen ratsuponi (NRPS, NWR, WPBR).

Tanskalainen ratsuponi jaetaan säkäkorkeuden mukaan kolmeen kategoriaan:

  1. kategoria 1: 135-148 cm
  2. kategoria 2: 125-134 cm
  3. kategoria 3: alle 124 cm

Lähteet