Terskinhevonen

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terskinhevonen
[[Tiedosto:|200px|thumb|center| ]]
Tyyppi lämminverinen ratsu
Alkuperä ja käyttö
Alkuperämaa Venäjä, Kaukasuksen alue
Polveutuminen streletsinarabi (arabi, täysiverinen), paikalliset hevoset
Muita nimityksiä terskinarabi
Käyttötarkoitus ratsu, laukkahevonen
Ominaisuudet
Värit kimo yleisin, myös ruunikko, rautias, musta, virtuaalimaailmasta löytyy myös voikkovärejä
Säkäkorkeus reaalimaailmassa välillä 150-160 cm, virtuaalimaailmassa myös suurikokoisempia yksilöitä

Historia virtuaalimaailmassa

Ensimmäiset terskinhevoset, joiden olemassaolosta on jäänyt varmaa tietoa jälkipolvillekin keksittiin vuosien 2001-02 tienoilla. Terskinhevosten käyttötarkoitus oli vuonna 2002 erityisesti vastakeksityn RBSH:n jalostaminen, varsinaisia terskeihin erikoistuneita siittoloita tuolloin ei vielä ollut. Tiettävästi ensimmäiset terskinhevoset olivat oriit Slathan (om. Zeni/Kerppa) ja Dopiza (om. Marinea) sekä tammat Issabeau (om. Zeni/Kerppa), Alexandra (om. Zeni/Kerppa) ja Stella (om. Katja). Näitä hevosia esiintyy nykyisten terskinhevosten suvuissa.

Ensimmäisiä varsinaisia tersk-kasvattajia olivat myös lähinnä nämä, joilla ensimmäisenä terskinhevosia oli eli Kerppa Zenin ja myöhemmin Quieron tiloissa, Marinean raunioille perustettu Ionic ja Katjan perustama Cendarle. Näistä nimenomaan Cendarle oli pitkää erityisesti terskinhevosiin keskittynyt siittola, Ionic ja Kerpan tallit ovat aina olleet suurtalleja, joiden rotuvalikoima on laaja ja terskinhevonen on vain yksi rotu monien joukossa.

Yleisiä väärinkäsityksiä terskinhevosista

Onko se arabi? Venäläisen verilinjan arabi?

Vaikka terskinhevosta nimitetään joskus terskinarabiksi, se näyttää melko tavalla arabilta, se polveutuu niistä ja on kotoisin Venäjän alueen ehkä tunnetuimmasta arabisiittolasta Terskistä, se ei ole arabianhevonen, ei edes venäläisen sukulinjan arabi vaan aivan oma rotunsa. Terskinhevonen polveutuu hyvin paljon arabista ja se näkyy ulkonäössä, mutta alunperin sen kantarotu oli streletsinarabina tunnettu hevostyyppi, joka puolestaan oli risteytys arabeista, anglo-arabeista, orlovravureista ja täysiverisistä. Se oli käynyt harvinaiseksi 1920-luvulla ja jäljellä olevista streletsinarabeista luotiin terskinhevonen. Terskin jalostuksessa on käytetty streletsien lisäksi puhtaita arabeja ja paikallisia hevosia kuten kabardinhevosia ja doninhevosia, myöhemmin jonkin verran myös täysiverisiä ja puoliverisistä ainakin trakehneria. Tämä on siis kaukana puhtaasta arabianhevosesta.

Voiko arabia käyttää jalostuksessa?

Reaalimaailmassa terskinhevosen kantakirja ei ole täysin suljettu. Siihen hyväksytään hevoset, joiden suvussa on joko 12,5% täysiveristä, 12,5% trakehneria tai 50% arabia. Arabianhevosta siis käytetään reaalimaailmassa edelleen terskien jalostukseen.

Virtuaalimaailmassa kasvatuksen alkuaikoina on terskinhevosen jalostuksessa käytetty jonkin verran arabianhevosoreja ja arabi-tersk-varsat on luettu puhtaiksi terskinhevosiksi. Virtuaalimaailmassa ei nykyisin ole syytä käyttää arabianhevosia terskien jalostukseen, koska tersk-kanta on kohtuullisen hyvä ja sitä voi aina parantaa keksimällä uusia hevosia.

Rakenne

Terskinhevosesta erotetaan kolme tyyppiä: urheilutyyppi, itämainen tyyppi ja "perustyyppi". Urheilutyyppi on näistä tyypeistä suurikokoisin, urheilullisin ja puoliverimäisin. Itämainen tyyppi on hyvin siro, pienikokoinen, kevyt ja muistuttaa eniten puhdasta arabia. Perustyyppi on puolestaan jotain näiden väliltä, arabia rotevampi, orien keskisäkäkorkeus on n. 157 cm ja tammojen 154 cm. Reaalimaailmassa perustyyppi on yleisin, siihen kuuluu n. 60% terskinhevosista.

Virtuaalimaailmassa tyyppejä ei erityisesti esiinny, mutta suurin osa voisi olla kuviensa perusteella luettavissa perustyyppiin. Jonkin verran on myös suht selkeitä itämaisen tyypin edustajia, mutta urheilutyypin terskejä on vähemmän. Kooltaan virtuaalimaailman terskit ovat yleensä jonkin verran perustyyppiä suurempia. Ionicissa on jonkin verran juuri urheilutyyppisiä terskejä.

Arabianhevosen vaikutus näkyy terskinhevosen rakenteessa selvästi. Erityisesti sen pää on arabimainen: lyhyt, kuiva, jalo, kovera profiili, suuret silmät ja sieraimet ja lyhyet tai keskimittaiset korvat. Kaula on pitkä, arabimaiseen tapaan kaareva, mutta varsinkin oreilla voi olla lihaksikas kaula. Se on sijoittunut hyvin lapoihin, joiden tulisi olla ihanteelliset ratsulle, pitkät, loivat ja lihaksikkaat. Runko on tiivis ja lihaksikas, ei liian pitkä. Lautanen on voimakas ja tasainen, häntä on kiinnittynyt korkealle. Jalat ovat ehdottoman hyväasentoiset ja kaikin puolin vahvat.

Kuvat

Terskinhevonen on reaalimaailmassa melko harvinainen rotu erityisesti Venäjän ulkopuolella. Siksi niille on vaikeata löytää oman rodun kuvia. Terskinhevosen rakenteellinen moninaisuus antaa kuitenkin melko vapaat kädet kuvien valintaan. Monien rotevahkojen arabien ja arabiristeytysten kuvat ovat yleensä hyviä, samoin unkarilaisen shagyan, joka sekin polveutuu arabista. Kuvaa valitessa tulisi ottaa huomioon terskin arabimaisuus ja toisaalta hyvä ratsun rakenne.

Terskinhevosen käyttö

Terskinhevonen on urheiluhevonen siinä missä vaikkapa puoliveriset. Se soveltuu mihin tahansa ratsastuslajiin, reaalimaailmassa niitä on nähty eritoten koulu- ja matkaratsuina. Sekä reaali- että virtuaalimaailmassa sitä käytetään myös laukkahevosena, virtuaalimaailmassa se kuuluu yhdessä turkmeenin ja ahaltekin kanssa.

Terskinhevosta voi käyttää RBSH:n ja virtuaalisen ratsuponin jalostuksessa.

Lähteet

  1. Ionic, Gin Ahaltek ja Pink: arkistojen kätköistä: terskinhevonen virtuaalimaailmassa
  2. Vippos 11-10/Katja: Henkilöhaastattelu: kun terskinhevoset veivät mukanaan
  3. Wikipedia: Tersk horse
  4. Oklahoma State University: Tersk
  5. International Museum of the Horse: Tersky Horse and Streletsky Horse