Kasvatus virtuaalimaailmassa

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hevoskasvatus on virtuaalimaailmassa yksi suosituimmista tavoista harrastaa. Perusperiaate siinä on sama, kuin oikeassakin maailmassa. Valitaan hyvä tamma, ja sille hyvä ori, astutetaan, ja syntyy varsa. Tavoitteena saada aikaan hyvä varsa. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että virtuaalimaailmassa ominaisuudet eivät periydy automaattisesti, jolloin on hyvin mahdollista että kahden huippuhevosen varsasta tulee heikkotasoinen, tai vaihtoehtoisesti kahden harrastehevosen varsasta huippu.

Virtuaalimaailmassa on kuitenkin oikeaan elämään verrattuna todella vaihtelevia käsityksiä siitä, millainen on hyvä virtuaalihevonen tai vaikkapa hyvä sukutaulu. Kasvattajan on siis pohdittava tarkkaan millaisia hevosia kasvattaa, varsinkin jos hän tahtoo saada varsan myytyä eteenpäin. Kaikkia ei voi koskaan miellyttää, mutta on olemassa jotain yleisesti tunnustettuja sanattomia sääntöjä. Etenkin lähisuvun sisäsiitos katsotaan yleensä pahaksi asiaksi, ja monet pitävät tasaisista sukutauluista. Suvun tasaisuus tarkoittaa sitä, että jos tammalla on yksi sukupolvi netissä (isä ja emä linkitettynä), myös orilla tulisi olla saman verran sukua. Silloin varsalla on tasainen suku. Näistä kuitenkin joustetaan.

Virtuaalihevosten kasvattaminen on pääasiassa nimien keräämistä sukutauluun. Hevosen oma nimi ja sukutaulu ovat niitä harvoja asioita, jotka pysyvät yleensä samoina koko sen elämän ajan. Luonne voi muuttua radikaalisti, kuva (ja sitä kautta värit ja rakenne) voi vaihtua, kisatulokset voivat kadota ja lännenratsusta voi yhtäkkiä tulla huipputason kouluhevonen. Nimet sukutaulussa kuitenkin pysyvät ja ne ovat merkkinä kasvatustyöstä. Monet kasvattajat valitsevat tarkkaan myös sen, kenelle myyvät kasvattinsa. Näin he pystyvät valvomaan että kasvatti pääsee kotiin jossa sen kanssa harrastetaan kasvattajan toivomalla tavalla. Koska varsan ominaisuuksiin on kasvatustyöllä mahdoton vaikuttaa, monet kasvattajat pyrkivät vaikuttamaan siihen millaiseen kotiin varsat pääsevät. Jos kasvattaja toivoo varsasta esimerkiksi huippukouluhevosta, varsa myydään sellaiselle omistajalle, joka kilpailee sillä ahkerasti nimenomaan kouluratsastuksessa..

Kasvatuksen aloittaminen virtuaalimaailmassa on helppoa. Kuka tahansa voi keksiä itselleen hevosen, joten kuka tahansa voi myös aloittaa kasvatuksen.