Ponilaukkajaos

Virtuaaliwikistä
Versio hetkellä 21. lokakuuta 2015 kello 12.20 – tehnyt Marsupieni (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ponilaukkajaos
Lyhenne PLJ
Laji Laukkaratsastus
Alaisuus Itsenäinen
Perustettu 2005
Ylläpitäjä Laura L. 2005-2007
Annúndwen 2007-2008
Tierra 2008 ->
Vanhat ylläpitäjät {{{v_ylläpitäjät}}}
Tilanne Aktiivinen
Omat sivut http://www.bittiponit.net/laukkajaos/
Ulkomaisia vastineita -

Jaos on perustettu 2005 laukkajaoksen alaisuuteen tukemaan ponilaukkoja. Tammikuussa 2012 erotettiin ponit LJ:n alaisuudesta joten jaos toimii omana jaoksenaan täysin itsenäisesti, eikä tällä hetkellä nähdä syytä muuttaa tätä. Ensimmäinen laukkaponeja kasvattanut talli on Stuteri Skeppare, Laura L:n omistuksessa ja Laura oli myös ensimmäinen PLJ:n ylläpitäjä. Sitten jaos oli pitkään Annúndwenin hallinnassa Lauran väistyessä hiljalleen. Vuoden 2008 loppuun asti jaos oli melko hiljainen ja lähinnä Skepparen järjestämiin laukkoihin oli osallistujia, niitäkin melko vähän. Vasta 2009 alussa alkoi tulla enemmän harrastajia ja muutettiin uusille sivuille samalle domainille LJ:n kanssa. Tierra otti jaoksen hallintaansa 2008 lopussa, loka-marraskuussa.

Ponilaukoissa kilpaillaan hevoslaukkojen tapaan grade-tasoilla. Kaikki aloittavat kilpailemisen maiden-tasolta ja voitettuaan lähdön, saa edetä ylemmälle tasolle. Tasot ovat maiden, allowance, grade 3, grade 2 ja arvokilpailulähtöinä juostava grade 1. Jos suvullisen ponin molemmat vanhemmat ovat kilpailleet ja menestyneet ponilaukoissa, voi poni hypätä joidenkin tasojen yli vanhempiensa menestyksestä riippuen. Poneille on tarjolla sekä sileän radan lähtöjä että risuestelähtöjä.

Laukkaponien laatua ei ratkaista kilpailuiden määrällä, vaan sijoituksilla ja voitoilla. Ponien sivuille merkitään yleensä aina kaikki sen juooksemat lähdöt, ei vain sijoituksia ja lisäksi voitto- ja sijoitusprosentti. Nämä ovat isossa osassa jalostusponeja valittaessa. Ponilaukoissa sijoituksiksi lasketaan sijat 1-4.

Yleisesti on käytössä CAS-ikääntyminen, mikä ei ole missään nimessä pakollista. Jotkut käyttävät kilpailevilla poneilla satunnaista ikääntymistä ja vasta siitokseen siirtyvillä CAS-ikääntymistä.

Yleisimpiä rotuja ponilaukoissa ovat shetlanninponit, welshit, ratsuponit ja muut kevyet ponit. Ponit jaetaan ryhmiin säkäkorkeuden mukaan. Risteytys- ja ratsuponeissa saa olla enintään 50 prosenttia hevosta. Ponilaukkoihin voivat osallistua lähes kaikki ponit, mutta tiettyjä ominaisuuksia suositaan. Ponin tulisi olla kevyt, raskaat rodut kuten welsh C tai D eivät pärjää sirompia vastaan. Myös reipas luonne on hyväksi, samoin hyvä ratsastettavuus. Todennäköisesti innokas poni juoksee paremmin kuin kaviouran kuluttamiseen elämänilonsa tyhjentänyt.

Ponilaukkajaoksen yhteydessä toimii myös aktiivisesti laatuarvostelu, jota johtaa Nintsu. Laatuarvostelutilaisuuksia on parin kuukauden välein.

Suurimpia ponilaukkatalleja ja samalla kasvattajia ovat tällä hetkellä Micram Raceponies, Chigeon Ponies ja Presta Racing Center. Kattavampi lista löytyy PLJ:n omilta sivuilta jäsentallilistalta, johon on kerätty aktiivisia laukkatalleja.

Vuosittain järjestetään myös Gaalalaukat, joiden yhteydessä pidetään äänestys vuoden parhaasta tallista, kasvattajasta, poneista sileillä ja risuilla sekä monesta muusta kategoriasta. Gaalaan kuuluu myös laukat, jossa on rajattomat lähdöt kaikille ryhmille kummassakin lajissa.