Käyttäjä:Marsupieni

Virtuaaliwikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olen pieni teekkari Tampereelta. Rakastan suunnittelua ja uuden toteuttamista, mutta tylsistyn helposti rutiineihin. Olen harrastanut virtuaalihevosia yli puolet elämästäni ja siten pikseliponit ovat minulle pitkäaikaisin ja tärkein harrastukseni koskaan. Tällä hetkellä minut löytää pyörimästä tämän wikin, russien, shettisten ja suunnistusratsastuksen kanssa.

Virtuaaliharrastus

Tällä hetkellä ylläpidän kahta tallia, Karkurantaa ja Mistletoe Shetlandsia. Omistan myös kaksi voikkoväristä vuonohevostammaa.

Karkurannan Ponitalli

Kesällä 2007 mieleeni pyörähti sana "Karkuranta". En tiedä mistä se tuli, mutta se kuulosti niin russilta, että innostuin. Olin vanhasukuisten russieni kanssa tuskaillut kun uusia linjoja ei löytynyt. Päätin siis perustaa pienen russitallin ja tuoda sinne kasan tuonteja. Tarkoitus oli toimia vaan sivutoimisena ja pienenä russilana mutta kyllähän se vähän kasvoi. Nyt poneja on jo reippaasti enemmän kuin alkuaikoina. Kasvattajanimenä on alusta alkaen ollut Karkurannan. Vuonna 2010 siirsin myös Carentoir's kasvattajanimen ja sitä kantavat russit tallille.

Mistletoe Shetlands

Mistletoe lähti kolmen tytön projektista vuonna 2001, mutta jäi lopulta pääasiassa minun hoiviini. Tallilla kasvatetaan erikoisenvärisiä kasvatteja kasvattajanimellä Mist (loppuliite). Tallilta löytyy lähes jokaista mahdollista shetlanninponeilla hyväksyttyä värigeeniä.

Suunnistusratsastusyhdistys

Edistän suunnistusratsastusharrastusta ylläpitämällä Suunnistusratsastusyhdistystä.

Virtuaaliwiki

Perustin tämän wikin vuoden 2011 alussa, ja olen kirjoittanut tänne useita artikkeleita.

Virtuaalihistoria

Aloitin virtuaalimaailmassa joskus vuosien 1999 ja 2000 taitteessa. Kokosin tänne nyt "pienen" historiikkini. Historiikissa kerron lähinnä hevospuolen harrastamisistani, mutta olen myös ollut aktiivina virtuaalikissamaailmassa. Olen liikkunut virtuaalimaailmassa mm. nimimerkeillä Marjaana, Marsuli, Roora, Ice Tiger, Icia & Marsupieni. Ice Tiger ja Icia olivat käytössä enemmän Potter-foorumeilla mutta muistaakseni pienen hetken myös heppapuolella.

1999-2000

Aloitin harrastuksen, kun löysin Hevoshullu-lehdestä (1999 tai 2000) linkkejä virtuaalitalleille. Pyysin hoitohevosta yhdestä tällaisesta (jotenkin Eerikan talli tai Elinan talli kuulostaa tutulta nimeltä, mutta en muista yhtään), mutten saanut hoitohevosta. Kiinnostus kuitenkin heräsi ja uusien virtuaalitallien metsästys alkoi. Aloitusvuosi on siksi epävarma, että muistan kirjoittaneeni hoitsupyyntöön "olen 10v Marjaana", mutta koska pidin itseäni tosi fiksuna ja filmaattisena, saatoin liioitella ikääni vuoden verran. Todella harmi, etten yhtään muista! Ensimmäinen kunnollinen hoitohevoseni oli lopulta Startallilla asunut Welshtamma Snow White, eli Ilona. Hoidin tammaa joitakin kuukausia (enemmänkin?) loppukesästä/syksyllä 2000 yhdessä serkkuni kanssa. Tamma taisi saada toisen varsansa niihin aikoihin, kuin lopetin hoitamisen. Muistan lopettaneeni, koska tallin omistaja kyseenalaisti tunnin mittaisten talutuslenkkien harjoittamisen pikkuvarsan kanssa. Kritiikinsietokykyni oli huipussaan.

Ensimmäinen oma hevoseni oli suomenhevosori (Folion Poju). Se muotoutui Ilonan hoitamisen loputtua loppuvuodesta 2000 eräästä mielikuvitushevosestani. Löysin Startallilla lopettamiseni jälkeen Koululaakson tallit (silloin Expagessa) ja pyysin että hevoseni saisi tulla tallille yksityiseksi. Ongelmana oli, etten osannut tehdä sivuja. Tallin omistaja tekikin hevoselle sivut ja lisäsi sinne lähettämäni tiedot. Salasanaa sivuille en koskaan saanut tai edes älynnyt pyytää. Kuvan sain hevoselleni lähettämällä etanapostilla jonkun postikortin tallin omistajalle skannattavaksi palautuskuoren kanssa. Noihin aikoihin kirjoitin hoitokertomukset aina ja kokoajan isoin kirjaimin.. Koululaakson tallien omistaja huomautti minulle pian asiasta, ja vielä kehtasi huomauttaa, että en voi osallistua vaativan C:n ohjelmaan koulukisoissa! Tästä suivaantuneena muutin heppani kanssa pois :D Jep, kestin hienosti kritiikkiä.

2001: Hoitohevosia, tallihommia, Revontulen ratsastuskeskus, Claudiantalli

Ensimmäinen työpaikkani oli Hopeakuuntalli. Koululaakson talleilta pois muuttaessani päädyin Hopeakuun tallille alkuvuonna 2001. Täällä minulla oli monia yksityishevosia, hoitohevosia ja tein kaikenlaisia hommia. Olin muunmuassa moninkertainen viikon hoitaja, tallimestari, kengittäjä ja kaksinkertainen viikon omistaja . Tallilla oli tosi mukavaa, ainakin muistikuvieni mukaan. Minä ja serkku taisimme olla ainoat hoitajat ja aktiivikävijät siellä.

Hommaa oli paljon, ja näihin aikoihin opin vihdoin tekemään myös ihan itse sivuja Expageen. Näihin aikoihin käsitykseni virtuaalimaailmasta oli hyvin suppea. Ainoat tallit, joiden luona vierailin aktiivisesti, olivat Hopeakuun tallin lisäksi Koululaakso ja Kukkaniityn estetalli. Loppuvuonna 2001 hoidin muutaman kuukauden ajan myös Koululaaksolla shetlanninponeja June of Transy ja Klarinett.

Hopeakuun tallin omistaja auttoi meidät alkuun oman tallin teossa, ja ensimmäinen oma virtuaalitalli, Revontulen ratsastuskeskus, aloitti huhtikuussa 2001. Talli rakentui pikkuhiljaa, mutta se ei kai koskaan oikein päässyt toimintaan, sillä käytin lähes kaiken energiani edelleen Hopeakuuntallilla työskebtelyyn. Kävijöitä ei juurikaan ollut, mutta talli ei tänä päivänäkään ole virallisesti lopettanut. Tai no, kadonnut ja kuolluthan se on, mutta kukaan ei koskaan ilmoittanut että se lopetti. Noihin aikoihin olin jo löytänyt tuon tallien toplistan, mutta aika pohjamudissa pyörin. Talli ei ollut mitenkään mainittava.

Claudian tallin perustin loppuvuodesta 2001. Olin saanut kaverin houkuteltua virtuaalihevosteluun mukaan, ja hän oli perustanut Tracyntalli nimisen tallin. Claudiantalli syntyi sille kilpailijaksi. Huomasimme näihin aikoihin, miten hienoa onkaan käyttää ~*~tällaisia~*~ merkkejä esimerkiksi linkkien ja otsikkojen ympärillä, ja viljelimme noita joka paikkaan. Hopeakuun tallilla lopettaessani minulla oli jo enemmän aikaa omaan talliin, ja Claudian talli olikin jo aavistuksen hienompi, tosin eipä sekään mitenkään menestynyt ollut. Meillä oli kuitenkin kaverin kanssa hurja kilpailu tallien suosiosta. Claudiantalli hävisi tämän kilpailun ja hyppäsin Tracyntallin kolmanneksi omistajaksi. Samalla annoin Claudian tallin tunnukset jollekin nettitutulle. Hän alkoi tallin omistajaksi, mutta muutti sen myöhemmin Pixun siittolaksi ja lopulta lopetti sen.

2002: Tracyntalli, Roora

Tracyntalli
Tracyntalli perustettiin samoihin aikoihin kuin Claudiantalli, mutta menestyi kyllä ehdottomasti paremmin. Hyppäsin tallin omistajaksi alkuvuonna 2002. Silloin talli oli jo ollut pystyssä lähes vuoden. Aluksi Tracyntalli oli todella suosittu pelkästään hoitajien keskuudessa, mutta myöhemmin tallia remontoitiin, ja meille alettiin hankkia suvullisia siitoshevosia! Ensimmäistä kertaa tutustuin jaoksiin ja näyttelyihin ja aloimme etsiä hevosillemme “Vir Mva Ch kuvia”. Yhtään huippuhevosta meillä ei kuitenkaan ollut. Suvullisista kasvateista, jotka meille ostettiin, muistuu mieleen ainakin oriasema Agavesta ostetut angloarabialaiset

t. Agave’s Iberica (25%xx, synt. 12.6.2002. i. Kashmir’s Coren ox, e. Hopeaniemen Pajdo x)
o. Wyclif’s Sequin (50%xx, synt: 2.4.2000,i: Angel’s Killpretty Kola xx, e:Mistral ox)

Tracyntallin aikana tallin omistukseen tuli russitamma Roora (sivut: 2002 , 2003 , Muistosivu 2005 ). Tamma oli ensimmäinen kunnon kisaponini, ja ensimmäisen ikioman kasvattini äiti. Tamma myös näkyy virtuaalirussien suvuissa tänäkin päivänä, ja sen sukulinja jatkuu mm. Carentoir's kasvattajanimelle syntyneissä poneissa.

Tracyntalli oli jossain vaiheessa virtuaalitallien top 200 listalla 15., ja paras expagetalli. Se oli huima saavutus, sillä expagetalleja tunnuttiin syrjivän. Uskallan kuitenkin sanoa, että Tracyntalli oli yksi laadukkaimmista expagetalleista silloin, meillä oli sentään ihan table ulkoasukin, ja kyseltiin jo ihan oikeasti lupia kuviin! Tämä talli lopetti vasta keväällä 2003.

2003: Tracyntalli, Roora, Carentoire

Vuoden 2003 alussa olin aktiivinen [EttRy]]:n kannattaja, ja harrastin kaverin kanssa kyseisen vuoden kevääseen saakka Tracyntallin omistajana. Talliin syntyi varsoja, joista tietääkseni kukaan ei kuitenkaan enää näy nykysuvuissa. Tällöin astutin myös täysin omaan omistukseeni siirtyneen Roora tammani 28.2. russimaailman legendalla, Get a Mella (Sivut) Tämä kyseinen ori asui [Dollar's farm|Dollarin russtallilla], joka on nyt jo lopettanut toimintansa .. Tracyntalli meni tauolle keväällä 2003 pääasiassa sen vuoksi, että expage kadotti osan sen sivuista. Suunnitelmissa oli muutto geocitiesiin, mutta se jäi tekemättä.

Vuoden 2003 kesän ja syksyn aikana pidin ensimmäisen kunnon tauon virtuaalimaailmasta. Tämän tauon aikana jätin Expagen ja löysin foorumit, tosin oleilin enemmän Potter-foorumeilla kuin heppafoorumeilla. Tracyntallin lopetettua minulla oli vain kaksi yksäriheppaa (Roora ja joku islanninhevonen), mutta niidenkin kanssa oli hyvin vähän intoa puuhailla. Tähän taukoon päättyi “aloittelija-aikani”. 9.10.2003 syntyi kuitenkin pieni idea nimeltä Carentoir. Tästä ideasta voi sanoa alkaneen minun virtuaalinen "keskiaikani". Kyseessä on ensimmäinen muu kuin expagetalli, ensimmäinen talli jonka olen perustanut ilman kaveria tai kaverin apua, ja ensimmäinen talli jonka kanssa otin tosissani osaa VRL:n toimintaan. En kuitenkaan vielä vuonna 2003 ollut kovin aktiivinen, ja lähinnä rakensin tallia, toiminta jäi vähäiseksi.

Tämän vuoden aikana syntyi ensimmäinen kasvattini Roora’s Get a Kiss. Sen tarkkaa oikeaa syntymäpäivää en millään muista. Nykytiedon mukaan se syntyi ilmeisesti vasta 5.12.2004, mutta todennäköisesti olen joskus vuonna 2005 muuttanut syntymäaikaa Sen kasvattajanimi oli kuitenkin hyväksytty VRL:n alaisuuteen jo alkuvuonna 2004. Tämä antaisi epäillä orivarsan syntyneen jo vuoden 2003 aikana.

2004: Carentoire, Opetusjaos, CTR

Ihan aluksi Carentoir oli pikkiriikkinen yksityistalli tylsän harmaalla ulkoasulla. Hiihtolomalla 2004 aloin kuitenkin tosissani pistää Carentoirea pystyyn, ja tekemään siitä kunnon tallia sinisensävyisine frame ulkoasuineen. Sen jälkeen talli kasvoi ja otti kasvatusroduikseen islanninhevoset, vuonohevoset, suomenhevoset, shetlanninponit ja russit. Näihin aikoihin järjestin ensimmäiset jaoksen alaiset kilpailunikin, ja laitoin tallille ensimmäisiä itse otettuja valokuvia. Kasvatteja ei tosin tainnut syntyä tässä vaiheessa yhtäkään, ja pidin enemmän vain tallin rakentamisesta.

Carentoir kohtasi jonkinmoisen muutoksen kesällä 2004. Väsäsin uuden pinkin ulkoasun, ja pistin kaikki vuonohevoset, issikat ja suomenhevoset myyntiin ja jätin talliin kasvatusmielessä vain shettikset ja russit. Russikasvatustoimintani taisi alkaa kunnolla nimenomaan näihin aikoihin, ja Rooran tammavarsat Carentoir's Sincere ja Carentoir's Rouble syntyivät. Heinäkuun alussa järjestin russiviikot, jotka tosin jäivät hieman kesken. Pian niiden jälkeen Carentoir alkoi hiipua. Ennen varsinaista lopettamistaan Carentoir kävi läpi pikkutallivaiheen, joka tosin ei koskaan valmistunut.

Kesällä 2004 perustin kaverin kanssa yhteisen ratsastusseuran, Canter Ridersin. Seurasta piti tulla suurempi ja menestyneempi, mutta eipä niitä jäseniä pahemmin tullut. Ainakin se toimi kisaseurana omistajille. Seuran alkuvaiheista suoraan seuran sivuilta:

CTR-seura on perustettu kesäkuussa 2004, mutta idea sen perustamisesta on ollut jo kauan ennen sitä. Ideahan syntyi siitä että molempien perustajajäsenten seura, hyvin toimiva ja legendaarinen FNR lopetti. Omaa pikkuseuraa ei ollut oikeastaan järkeä pitää yllä, joten perustajajäsenet päätyivät yhteisratkaisuun. Syntyi idea yhteisestä seurasta, CTR:ästä. Seura on vielä nuori, mutta toivon että aktiivisten jäsenten avulla se vielä nousee huipulle. Ennen CTR:ää on perustajajäsenillä ollut mm. CRS ja sCaRa.

Samaisen kaverin kanssa samaisella kesällä 2004 hukkakauraa kerätessämme aloimme keskustella virtuaalimaailman tilanteesta. Siitä, miten ratsastuskoulut oli hävinneet, hevosilla arvostettiin enää näyttelipalkintoja, ja ruunat oli toisarvoisia. Ideaa kehiteltiin, ja asiaa puitiin ht.netissä ja VRL:n vieraskirjassa. Lopulta syntyi Opetusjaos , OJ, joka oli hetken jopa VRL:n alaisuudessa. Kaveri kuitenkin lopetti virtuaalitouhut, joten OJ ja CTR jäivät minun vastuulleni, ja oikeastaan jämähtivät siihen. Omakin innostus hiipui pikkuhiljaa. OJ:n viimeinen päivitys löytyy syyskuun lopulta, CTR:n elokuulta. OJ:n sivuilla mainittu puolan matka varmaan tavallaan kasvatti ja muutti meitä molempia, ja kasvoimme ainakin hetkeksi ulos virtuaalitouhuista. Hankin elämän, kävin rippukoulun, olin ihastunut ja vietin paljon aikaa ulkona ja kavereiden kanssa. Olin tauolla lähes vuoden.

Carentoir's - kasvattajanimi

Carentoiren ajalta nykypäivään on säilynyt Carentoir's kasvattajanimi. Sen alle on syntynyt eniten russeja (kantatamma Rooran linja jatkuu yhä), mutta myös shetlanninponeja ja norjanvuonohevonen löytyy vanhemmalta listalta. Carentoiressa oli käytössä kasvattajanimet Carentoiren - , Carentoir's- , -Car , -C, mutta vain Carentoir's jäi henkiin. Muille ei tainnut juurikaan edes syntyä varsoja.

Aikanaan kaikki Carentoiren kasvattajanimet olivat VKL:n (sivut) kasvattajanimirekisterissä, ja siitosponit useimmiten VRY:n (sivut) ja Virtuaalisen shetlanninponiyhdistyksen rekisterissä. Nykyisin kasvattajanimi on rekisteröiry VRL:oon ja kaikki kasvatitkin olisi pyrkimys sinne rekisteröidä.


2005: Divine Angel

Kesällä 2005 virtuaalitouhut alkoivat taas nakertaa takaraivossa. Kävin tutustumassa paikkoihin, metsästin VRL:n ja olin ällistynyt ja innostunut meepun uudesta automatisoituvasta VRL:stä. Koska vanha kaverini lopetti virtuaalitouhut kokonaan, raahasin pikkusiskoni mukaan touhuun, sillä en oikein koskaan ole osannut ylläpitää mitään yksin. Aluksi hankimme pari ponia ja kaivelimme Carentoiren raunioista jotain vanhoja, minulle rakkaita hevosia, kuten russ tammani Rooran varsat.

Näihin aikoihin aktivoiduin tosissani foorumeissa (hevoset.com, hevostalli.net), otin käyttöön nimimerkin Marsupieni, eksyin FVP:n foorumeille, kirjoittelin paljon kehitysideoita VRL:n vieraskirjaan, tutustuin virtuaalikissoihin ja hankin pari virtuaalikoiraakin. Niistä tosin olen jo hankkiutunut eroon. Jälkeenpäin voi sanoa, että tästä alkoi oikea aktiivinen virtuaaliharrastusaikani.

Divine Angelin syntymä: Ensin koko touhun piti olla vain pientä tutustumista virtuaalimaailmaan parin hepan ja pienen tallin kanssa. Tallille hankittiin jopa pelkkä valmisleiska, jonka otsikossa sattui olemaan animejumalattaren kuva, ja lukemaan Divine Angel. Pian se sana jäi tallin nimeksi, kun se sai ihan oman, heppamaisen, ulkoasunsa. Talliin saapui ensimmäinen yksityishevonen lokakuussa 2005, ja siitä se sitten lähti. Divine Angelin tarina, josta voit lukea lisää tallin historiikista.

Talli lopetti toimintansa tammikuussa 2010, tallin pitäminen ei tuntunut enää hauskalta, vaan se oli ikäänkuin pakkopullaa jota piti tallilaisten vuoksi tehdä. Divine on edelleen minulle kuitenkin SE talli, ja rakastan sen miljöötä. Divinen kanssa minusta tuli sellainen virtuaalihevostelija kuin olen, ja Divinen viisivuotinen taival oli yksi erityinen aikakausi virtuaaliharrastajan urallani. Divine oli myös pitkäikäisin ja aktiivisimmin toiminut tallini.

Karkuranta (2007- )

Karkuranta
Yhtenä kauniina kesänä nimeeni pyörähti sana "Karkuranta". En tiedä mistä se tuli, mutta se kuulosti niin russilta, että innostuin. Olin vanhasukuisten russieni kanssa tuskaillut kun uusia linjoja ei löytynyt, jotta kasvatus voisi jatkua. Päätin siis perustaa pienen russitallin ja tuoda sinne kasan tuonteja. Tarkoitus oli toimia vaan sivutoimisena ja pienenä russilana mutta kyllähän se vähän kasvoi ja nyt poneja on jo reippaasti enemmän kuin alkuaikoina. Divine Angelin lopettaessa siirsin pikkuhiljaa myös Carentoir's russien kasvatuksen Karkurantaan. Karkurannan oma kasvattajanimi on Karkurannan.

Russien kasvatus on minulle se juttu virtuaalimaailmassa. Tallina Karkuranta ei aiheuta suuria tunteita mutta sen toiminnasta ja toiminnan ylläpitämisestä pidän. Täysin päinvastainen tapaus siis, kuin mitä Divine oli. Karkurannan myötä innostuin myös kilpailemaan porrastetuissa kilpailuissa.

Kevät 2009: IRC

Karkuranta oli toiminnassa, ja Divinen toiminta hiipumassa. Ja sitten tapahtuikin jotain jännää: Löysin IRCin! Aluksi satunnaisesti mutta syksyllä 2009 olinkin jo vaki-irkkaaja. Se oli suuri mullistus omassa harrastuksessani. sillä ennen tiesin ihmisistä lähinnä sen mitä kirjoitustavasta ja tallista näkee. Homma siis oli kovin pinnallista, mesettämisestä en tykännyt ja offtopickeihin en jaksanut vaivautua. Ircissä opin tuntemaan myös harrastajien elämää tämän harrastuksen ulkopuolella, ja sain ensimmäiset kaverit tämän harrastuksen parista! Irkkikanava #htnet herättää ristiriitaisia tunteita sellaisissa ihmisissä jotka eivät siellä käy, mutta minulle se kanava on tärkeä, ja toi ensimmäistä kertaa ihan oikeasti sosiaalisen ulottuvuuden tähän harrastukseen. Toinen tärkeä kanava on #pikseliponit.

Mistletoe Shetlands (2010- )

Innostuin värien periytymisestä ja erikoisista väreistä, ja pikkuhiljaa syntyi idea tallista, jossa kasvatetaan monenvärisiä shetlanninponeja. Shetlanninponi oli helppo rotuvalinta, sillä siitä löytyy paljon kuvia ja värikirjo on laaja. Shetlanninponeja on myös virtuaalimaailmassa reippaasti, joten kasvatuksen ei tarvitse nojata pelkästään omiin poneihin. Talli aloitti kasvatustoimintansa loppuvuonna 2010 kasvattajanimellä Mist (loppuliite).